fredag 2. oktober 2015

333 skvadron i faresonen

 
333 skvadron på jobb - Fotos: Per Gram
 
 
 
 
 

Jeg tror dette er 3. gangen 333 skvadron på Andøya trues med nedleggelse. Nå er det virkelig alvor. I 2021 skal all overvåking av havområdene i nord gjennomføres med droner og bemannede mindre fly stasjonert på Evenes. I tillegg kommer F-35 med god radar og fregattene med en viss ASW kapasitet i ditt eget nærområde, altså ikke langt fra fartøyet.

Vi har i disse dager sett at droner kan slippe sonarbøyer for deteksjon av U-båter. Problemet til dronen er at den ikke kan spore u-båtene eller slippe våpen på dem. I alle fall foreløpig.  Amerikanerne har Triton, en stor UAV lik Global Hawk, som samarbeider med den nye P-8 Poseidon som tar over etter Orion i USA. Triton har ikke våpen, ei heller kan den slippe sonarbøyer. USA beholder altså anti-ubåt kapasitet i de nye flyene. Skal Norge gå Triton-veien får vi en fenomenalt bratt lærekurve. Husk at Sverre Diesen i sin Forsvarsstudie av 2007 skrev at vi ikke skulle befatte oss med droner (UAV`er). Fregattene våre vil omsider få NH90 helikoptre med sonar. Pluss at fartøyene har egen sonar. Ingen av løsningene over kan sammenliknes med Orions kapasitet når det gjelder deteksjon av aktivitet under overflaten i et voldsomt stort havområde.  Her kan den slippe et par dusin bøyer, oppdage, identifisere, følge- og komme innenfor angrepskriteriene for torpedoer som maskinen kan ta 8 av. Akkurat dette var en dagligdags oppgave i de årene jeg fløy maskinen. Vi «trente» på sovjetiske u-båter og simulerte angrep. Sovjeterne likte ikke at vi åpnet bomberommet for å simulere angrep, så det måtte vi slutte med. Flytypen har akkurat fått nye vinger og kan fly i 20 år til.


FLASH Sonics sonar som også Norge har bestilt
Vi får 6 ASW utstyrte maskiner som skal på fregattene. Disse helikoptrene kan på ingen måte erstatte Orion i undervannssøk over store områder på kort tid.
Her en NFH NH90 med en MU90 torpedo - Le Bourget 2015 - Foto: Per Gram
 
Sonaren FLASH Sonics lettere kamuflert på Le Bourget 2015 - Foto: Per Gram
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.