torsdag 19. november 2015

Luftmilitært Samfund - Møte på Akershus Festning den 18. november - 333 skvadron og ASW

Foredragene var bygget på samme lest som møtet i Stavanger for kort tid siden.  Hovedoppslaget er Forsvarssjefens Fagmilitære Råd, FMR, med fokus på nordområdene.
Tilstede var omtrent 50 personer, bl.a. de som er selve limet i LMS, leder Øyvind k. Strandman, Knut Fossum, Olav Aamodt og Kjell Bugge.
Det var hyggelig å treffe Jon Sørensen, en av de "opprinnelige" fra Orions første år og TACCO.
Foredragsholdere var
kapt. Tor Magnus Hjartøy, TACCO 333 skv.: Daglig overvåking i nordområdene med P-3 Orion

MiG 31 Foxhound er ofte oppe og kikker på Orion - Foto: 333 Skv.


I området testes ut stadig nye fartøytyper og u-båter, her Admiral Kusnetzov hangarskip og ubåtklassen kalt Dolgorukey, en "boomer".

Ob.lt.  Bernt Martinussen, FMR, hvorfor foreslås 333 skvadron nedlagt- hva er begrunnelsen for at Norge ikke lenger trenger disse kapasitetene som  vår P-3 Orionfly representerer?

"Droner er fremtiden", og "Skvadronen skal ikke nedlegges", sa han

St.rep. Christian Tybring-Gjedde (FrP): Det sikkerhetspolitiske behovet for informasjon fra nordområdene

Noe forsiktig til FrP å være i forsvarssaker, men han vektla akkurat det som var overskriften i hans innlegg, nemlig behov for informasjon fra nordområdene. I dette legger jeg også aktivitet kartlagt under havoverflaten.

Flaggkommandør Jacob Børresen: Viktigheten av norsk militær overvåking av nordområdene for Norges troverdighet overfor våre allierte

Børresen var veldig klar på dette. Som tidligere u-båt sjef var han litt innom denne spesielle tjenesten og behov for å opprettholde et u-båt våpen. Han mente at Andøya må styrkes, ikke svekkes og at det var feil å fokusere på Evenes.

Debatt med panel med Jacob Børresen, Tor Magnus Hjartøy og Bernt Martinussen. Moderator ob.lt. Dag Henriksen. (Omtalt som Kongen av luftmakt)

Dag Henriksen

Hjartøy, Martinussen, Børresen
Akkurat som i Stavanger var forsamlingen oppbragt over tiltakene foreslått i FMR. Den er myntet på beslutningstakerne i Stortinget, det er det liten tvil om. Allikevel, det var tydelig at luftbåren ASW kapasitet må opprettholdes, nær sagt for enhver pris. Flytting av 333 skvadron til Evenes er tull, Andøya bør i stedet styrkes. Nedleggelse av avdelingen "kommer ikke på tale", ble det sagt. Den kan få nytt nummer eller betegnelse, men nedlegging; aldri.

Etter pause fortsatte det med presentasjon av P-8 Poseidon av
Robert C. Gift, Boeing:  Fordelen og ulemper ved bruk av bemannede overvåkingsfly, f.eks. P-8

Flytypen er gjentatte ganger opplyst om i denne bloggen. Jeg har fortalt om mitt besøk på Farnborough i 2014 hvor vi påtraff en betydelig norsk delegasjon, i hovedsak fra FD. Jeg har også beskrevet Operation Seedcorn hvor engelskmennene opprettholder ASW kunnskap ved å være besetningsmedlemmer på P-8. Jeg har også fortalt om mitt besøk hos Boeing/Renton hvor P-8I bygges, og om flytypen som også ble presentert på Flyoperativt Forum for noen år siden. Mr. Gift ville ikke snakke om Seedcorn etter at jeg oppfordret til det.


Fra Northrop Grumman kom en engelskmann, Ian Milne, under tittelen: Fordeler og ulemper ved bruk av droner i overvåkingsoppdrag Han presenterte Triton.


Også her er det en del å legge til presentasjonen. Typen er omtalt ved flere anledninger her på bloggen. Jeg har kritisert Sverre Diesen for, i sin Forsvarsstudie 2007, å skrive at Norge ikke skal beskjeftige seg med UAV`er. Begynner vi nederst på læringskurven med denne avanserte typen, vil kurven bli særdeles bratt. Triton er særdeles godt utstyrt for å drive overflateovervåking. Sensorer for undervannsregistrering av aktivitet eller som våpenbærer er den ikke mye tess.


Det er ikke lett å be om midler til Forsvaret nå. Det blir en skikkelig jobb for oss som mener at noe drastisk må gjøres for å gjenetablere Forsvaret for å kunne stå imot en angriper så lenge at vi  kan få hjelp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.