Formålet med bloggen er å bidra til informasjon om luftfart av alle slag. Også litt om ubåter og forsvarsspørsmål. Nyheter vil du finne her også, en del på engelsk som er det mest brukte luftfartsspråket. Har du selv noe som bør komme ut, så send meg en mail til per.gram@hesbynett.no
Den tyrkiske nedskytingen av et russisk kampfly kan få konsekvenser for det internasjonale samarbeidet mot terror. – Nato kan bli trukket inn i en konflikt med Russland, advarer NUPI-forsker Karsten Friis.
RUSSISK FLY OPP I FLAMMER: Her styrter et russisk krigsfly etter å ha blitt skutt ned av tyrkiske F16-fly på grensen mellom Syria og Tyrkia.
Foto: STRINGER / Reuters
Forholdet mellom Tyrkia og Russland er svært spent etter tirsdagens nedskyting av et russisk kampfly av typen Su-24. Tyrkia hevder deres F16-piloter ga russerne ti advarsler i løpet av fem minutter før de skjøt flyet ned. Russerne avviser at flyet var i tyrkisk luftrom.
Gruppeleder for forskningsgruppa ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Karsten Friis, mener nedskytingen er svært alvorlig.
Gruppeleder for forskningsgruppa ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Karsten Friis
Foto: NUPI
– Dette viser hvor krevende denne situasjonen er. Selv om det i utgangspunktet ikke skulle være intendert, at det i stedet dreier seg om et uhell, viser det hvor ekstremt sensitivt, farlig og vanskelig luftoperasjoner i Syria er, sier Friis.
Han tror Nato er svært lite interessert i å bli trukket inn i en konflikt med Russland nå.
Dette viser hvor ekstremt sensitivt, farlig og vanskelig luftoperasjoner i Syria er
Gruppeleder for forskningsgruppa ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Karsten Friis
– For Europa og Vesten er dette sensitivt. Hvis det er uenighet om det har vært en grensekrenkelse, vil det kunne bli en ekstra spent politisk situasjon, og vanskeligere å koordinere samarbeidet med Russland. Det man er redd for er at Nato blir trukket inn en konflikt med Russland, påpeker NUPI-forskeren.
Ifølge kommandørkaptein og leder for Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen, er risikoen for at Russland vil gjengjelde skytingen, liten.
Kommandørkaptein og leder for Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen
Foto: NRK
– Det er dramatisk å skyte ned et jagerfly hvis det ikke har vist fiendtlige handlinger, selv om det skjer innenfor eget territorium. Likevel tviler jeg sterkt på at russerne vil gjengjelde eller at situasjonen vil eskalere, sier Gundersen.
Han viser til at Tyrkia har aktivert Nato's artikkel 4 for å ha konsultasjoner med Nato i forbindelse med egen sikkerhet. Nato har tidligere utplassert Patriot-batterier i Tyrkia.
Det er dramatisk å skyte ned et jagerfly hvis det ikke har vist fiendtlige handlinger, selv om det skjer innenfor eget territorium
Kommandørkaptein og leder for Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen
– Russerne gjennomfører selvstendige luftoperasjoner til støtte for Assad, mens den amerikansk ledede koalisjonen bekjemper ISIL i det samme området, illustrerer Per Christian Gundersen, som har sett klipp som viser at flyet kan ha vært på tyrkisk side.
– Et jagerfly bruker kanskje 20-30 sekunder på dette strekket. Hvis man velger å skyte ned flyet på dette grunnlag, har man en veldig streng tolkning for å beskytte eget territorium, sier kommandørkapteinen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.