tirsdag 1. august 2017

Holtaheiaulykken 1961 - Stavanger Aftenblad

Tipper at det blir en del diskusjon om boka når den foreligger. Det har vært litt om historien tidligere i "moderne tid", og det har åpenbart seg ulike oppfatninger av hendelsesforløpet. (Red.)


Ola Lekvam ved minnesmerket på Blokkeliknuten i Holtaheia i 2011. Han var den første som kom til ulykkesstedet, hvor 39 mennesker mistet livet i 1961. FOTO: Tommy Ellingsen

– Kan ha løst mysteriet i Holtaheia

56 år etter at Quentin Green omkom i Holtaheia, tror søsteren at hun kan ha funnet årsaken til flyulykken som kostet 39 mennesker livet.
Oppdatert: 31.jul.2017 21:10
Publisert: 31.jul.2017 20:57

Lenny Zakatek er et velkjent navn i musikkbransjen. Han er stemmen i gruppa Alan Parsons Project som solgte millioner av plater på 60- og 70-tallet.

– Jeg er halvt britisk og halvt indisk. Vi bodde i India til jeg var 12 år. I 1961 hadde jeg bare vært elev på skolen i et halvt år. Så kom spørsmålet om skoletur til Norge opp. Jeg meldte meg på og kjøpte billett. Siden vi var immigranter, nettopp ankommet London, hadde vi dårlig råd. Det ble derfor til at jeg trakk meg fra turen. To andre gutter ville kjøpe billetten min og det ble avholdt loddtrekning, fortalte Zakatek til Aftenbladet i 2013.



Quentin Green vant loddtrekningen og fikk reise til Norge.

Privat

Zakatek ble musiker. Hva ville det blitt ut av 13 år gamle Quentin Green, som vant loddtrekningen? Han gikk på Lanfranc Secondary Modern School i Croyden, sør for London. 9. august 1961 skulle Green, 33 klassekamerater, to lærere og tre flyvere lande på Sola. I stedet kom flyet med kodenavn Papa Mike ut av kurs og krasjet i Holtaheia i Strand.
– Årsaken til flykrasjet ble ikke funnet. Den offisielle rapporten fra den norske ulykkeskommisjonen konkluderte med at skyldtes at flyet avvek fra kursen av ukjente årsaker. Datidens aviser kalte ulykken et mysterium som kanskje aldri vil bli løst, sier Rosalind Jones, søsteren til Quentin Green.
Nytt lys

50 år etter tragedien, ga hun ut boka The Lanfranc boys, på norsk «Flystyrten i Holtaheia», om de 39 som omkom. Under arbeidet med disse bøkene kom hun i kontakt med to flyeksperter, som også ønsket å løse mysteriet. Og andre spesialister ble med på etterforskningen. Nå kommer oppfølgeren. Boka «The Papa Mike Air Crash Mystery» er i trykken og skal utgis i andre halvdel av august. To bind vil kaste nytt lys og gi en mulig forklaring på det som har vært et mysterium i 56 år, ifølge Rosalind Jones.



Rosalind Jones, som mistet broren i ulykken, har skrevet ny bok om tragedien.

Jonas Haarr Friestad

Tragedien ble en verdensnyhet. Aldri hadde så mange barn omkommet i en flyulykke. Det var Norges største, til da. Hvorfor skjedde ulykken? Flyet var fem timer forsinket på grunn av en teknisk feil. Ingen av pilotene hadde landet på Sola før. Ground Controlled Approach System med radar var stengt for kvelden. Og været var dårlig med regn, vind og lavt skydekke.
Nye opplysninger

– Tidligere har jeg ikke trodd at det ville være mulig å finne årsaken, men jeg tror at boka vil gi avslørende og viktige opplysninger, både for de som var involverte i ulykken, flyeksperter, historikere og andre, sier Jones.
Hun er 71 år og har de siste fem årene jobbet med stoffet. Konfidensiell informasjon er blant annet hentet fra National Archives i London.
– Beviset for hva som foregikk bak lukkede dører i det engelske luftfartstilsynet avsløres i det første bindet, «The Investigation». I det andre bindet, «The Detection», settes bitene i puslespillet sammen, for å forklare hva som kan ha skjedd med «Papa Mike». Jeg presenterer to teorier. En skrevet av en nordmann med mange års erfaring fra luftfart. Den andre framholder at Papa Mike kan ha fløyet en helt annen rute enn det som står i rapporten til ulykkeskommisjonen. Jeg overlater til leserne å konkludere hva som var årsaken, framholder Rosalind Jones, som ikke holder enkeltpersoner eller noen organisasjon ansvarlige eller skyldige for det som skjedde.
Hun har også identifisert et offer nummer 40 etter flyulykken, den ansvarlige flygelederen på Sola.

– Den triste historien hans er fortalt med sympati og forståelse, sier Rosalind Jones, som vil gi overskuddet fra boksalget til Røde Kors, Flyktningerådet og veldedige organisasjoner i England.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.