torsdag 7. januar 2021

Norwegian betaler ikke regninger - Finansavisen

 

Norwegian betaler ikke regningene: Tillitsmannen sikrer finansiering

Norwegian har sluttet å betale sine regninger. Nordic Trustee ber nå eierne av flyselskapets obligasjoner om å finansiere advokater og rådgivere.

BETALER IKKE: Som utsteder skal Norwegian dekke regningene for tillitsmannen i obligasjonene.   

Luftfart

Kimmo Risbakken

18:53 - 4. jan. | Oppdatert 23:02 - 5. jan.

I forbindelse med den ekstraordinære generalforsamlingen i Norwegian  før jul oppsummerte finansdirektør Geir Karlsen gjeldssituasjon ved å si: «All gjelden som er knyttet til flyene er i Irland.»

Karlsen siktet da til de flyeiende datterselskapene i konsernet som er bygd opp i den irske hovedstaden, før han la til:

«Vi har ikke lenger så mye gjeld knyttet til morselskapet Norwegian Air Shuttle her i Norge. Her har vi som kjent omkring 2 milliarder kroner i obligasjonsgjeld, 3 milliarder i gjeld til staten og noe annen leverandørgjeld.»

 

Selv om obligasjonene langt ifra utgjør store andelen på Norwegians balanse, samler nå tillitsmannen i disse obligasjonene krefter blant kreditorene.

Dette er de mye omtalte obligasjonene, som høsten 2019 fikk forlenget løpetiden mot at eierne fikk pantesikring, og de er kjent som NAS07, NAS08 og NAS09.

Dette er også obligasjonene som tidlig i desember plutselig fikk økt omsetning og kursutvikling.

 

 

Felles regning

Rett før jul sendte tillitsmannen i obligasjonene, Nordic Trustee, ut et brev til obligasjonseierne, med en invitasjon til å være med å dekke kreditorenes felles regning i saksgangen mot selskapet.

– Brevet er sendt ut for å ivareta likebehandling av obligasjonseierne, sier adm. direktør Cato A. Holmsen i Nordic Trustee, og utdyper:

– Nordic Trustee har allerede sikret pre-funding av kostnader fra enkelte store obligasjonseiere i Norwegian til dekning av kostnader for obligasjonseiernes finansielle og juridiske rådgivere, inklusive Nordic Trustees egne kostnader.

 

INVITASJON: Nordic Trustee og adm. direktør Cato A. Holmsen ber nå obligasjonseierne om å betale for sine rådgivere.

Holmsen understreker at de som bidrar til dekning av obligasjonseiernes kostnader gis prioritet ved oppgjør:

– Denne fundingen vil få superprioritet før eksisterende obligasjonslån ved fremtidig inndekning fra Norwegian, alternativt dividende fra boet. Nordic Trustee sendte derfor ut notisen 22. desember slik at alle obligasjonseiere som ønsker å delta med funding, og få denne inndekket med superprioritet, har lik mulighet til å være med på fundingen og dermed sikre likebehandling.

Holmsen vil ikke gi et anslag på hvor store kostnader det er snakk om, men sier nøkternt at det handler om «noen millioner kroner».

 

Kandidat for «Sikringsfondet»?

Forvaltere i Alfred Berg tok i 2018 initiativet til Obligasjonseiernes Sikringsfond, og dette ble lansert ett år senere. I et intervju i Finansavisen sommeren 2019, uttalte Alfred Berg-forvalter Tom Hestnes:

«Stiftelsen får et uavhengig styre og investeringskomité. Stiftelsen skal dessuten kun engasjere seg i prinsipielle saker eller i saker der det er en betydelig økonomisk interesse.»

Stiftelsens administrasjon skal ligge under Nordic Trustee, og denne har fått godkjennelse hos Finansdepartementet. Ifølge Holmsen er neste steg at sikringsfondet oppkapitaliseres fra institusjoner som er store investorer i det nordiske obligasjonsmarkedet.

Normalt dekkes kostnader til Nordic Trustee og obligasjonseiernes rådgivere direkte av utstederen i henhold til låneavtalen, og Norwegian-obligasjonene ville neppe vært et tilfelle for Sikringsfondet:

– I prinsipp kan en hvilken som helst sak som krever funding for å ivareta obligasjonseiernes interesser forelegges fondet, men dette er neppe en typisk sak for fondet da det dreier seg om dekning av løpende kostnader i en pågående restruktureringsprosess.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.