torsdag 14. juli 2022

Luftmilitært Samfund inviterer til foredrag om luftvern under Arendalsuka - LMS

  


 INVITASJON 

TIL LUFTMILITÆRT SAMFUNDS FOREDRAG UNDER ARENDALSUKA 2022

TORSDAG 18. AUGUST KL. 0900 - 1100

STED:  ARENDALS SJØMANNSFORENING

 

Ingen påmelding - gratis adgang.

 

Innledningsforedrag ved Sjef Luftforsvarsstaben/Operasjonsdivisjonen og Sjef Luftvern bn Evenes. 


Paneldebatt ledet av Kjetil Skogrand


Hensikten er å belyse Luftforsvarets utfordringer med hovedfokus på luftvern. 

Erfaringer fra krigen i Ukraina viser at bakkebasert luftvern er viktigere enn noen gang. 

Hva trenger Norge for å kunne forsvare befolkningssentre, kritisk infrastruktur og beslutningstagere? I dag ligger for eksempel Østlandsområdet åpent for angrep fra langtrekkende presisjonsvåpen.


Hva trenger Norge for å kunne forsvare Luftforsvarets kampbaser (Ørland, Evenes og Rygge)? I dag finnes det for eksempel ikke luftvernoppsetning på Rygge. 


Og hva trenger Norge for å kunne forsvare aktuelle mottaksområder for allierte forsterkninger? Skal forsterkningsstyrkene selv bringe med seg eget luftvern, det vil i så fall kreve deployering til Norge før eventuelle kamphandlinger som igjen vil kreve vanskelige politiske beslutninger, eller skal Norge stille med denne kapasiteten? Pr i dag finnes det ikke eget luftvern til dekning av de fleste aktuelle mottaksområdene. 


Erfaringer fra Ukraina peker plant annet på betydningen av både mengde og miks, det vil si mange nok systemer til å dekke de aktuelle områdene nevnt ovenfor og en miks av ulike systemer som utfyller hverandre med hensyn til rekkevidder, sensorer og effektorer. Norge har i dag store mangler både med hensyn til mengde og miks og spørsmålet er hvilke planer som eksisterer på kort og lang sikt for å endre på dette. 


Sjef Luftforsvarsstaben/Operasjonsdivisjonen vil innlede med de store utfordringer Luftforsvaret nå står overfor med hensyn til innføringen av nye kapasiteter som F-35 og P-8 og de sårbarheter som må adresseres dersom disse kapasitetene skal fungere i krig, herunder behovet for luftvern. 


Sjef Luftvern bn Evenes vil beskrive dagens status på luftvern (NASAMS) og de operative behov som kan utledes av egne analyser og erfaringer fra krigen i Ukraina.

De to innlederne vil deretter delta i en paneldebatt sammen med  pensjonerte offiserer med erfaring fra Den kalde krigen og andre eksperter fra media og Forsvaret.


Med vennlig hilsen

Kjell R. Bugge

Oberstløytnant (p)

Sekretær

Luftmilitært Samfund

Telefon:  +47 9920 8711

Epost:  luftmils@online.no

Hjemmeside: www.luftmils.no

Følg oss også på Facebook


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.