USA har tatt initiativ til å styrke den internasjonale innsatsen for å sikre sivil skipsfart i Rødehavet. Operasjonen kalles Prosperity Guardian og etableres innenfor rammen av den internasjonale maritime koalisjonen i området, Combined Maritime Forces (CMF). Norge vil styrke bidraget til hovedkvarteret til CMF i Bahrain med inntil ti stabsoffiserer. Norge har personell som har unik og ettertraktet kompetanse innenfor Naval Cooperation and Guidance for Shipping (NCAGS).

- Norge har en av de største handelsflåtene i verden og det er i norsk interesse å bidra til å sikre trygg ferdsel til sjøs. Vi har unik kompetanse innen maritime operasjoner og har erfaring fra tidligere operasjoner i Rødehavet og Adenbukta. De norske stabsoffiserenes oppgaver blir å koordinere med og sørge for trygg passasje for sivile fartøy, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Bidraget kan bli justert.

- Etter hvert som vi har mer informasjon om både situasjonen og den nye operasjonen, vil vi kunne vurdere andre typer bidrag, sier Gram.

Situasjonen i Rødehavet har tilspisset seg den siste tiden. Norge har fordømt på det sterkeste alle angrep mot sivil skipsfart. 

- Houthi-bevegelsens angrep mot sivil skipsfart i Rødehavet den senere tid, også mot norsk-eide skip, er totalt uakseptabelt. Mannskapet blir utsatt for dødelig fare. Uskyldige parter lider store økonomiske og materielle tap. Vi er alle avhengige av at handelsveiene til sjøs er trygge, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Norge samarbeider nært med allierte både politisk og militært for å sikre fri og trygg ferdsel til sjøs. Norske myndigheter har også tett kontakt med Rederiforbundet.

- Fri og trygg ferdsel for sivile skip er også av stor direkte betydning for Norge. Det er til enhver tid rundt 40 norsk-kontrollerte skip i området. Det er i vår interesse å bidra til maritim regional sikkerhet og stabilitet i og rundt Rødehavet og det er naturlig at Norge tar ansvar sammen med andre land i denne operasjonen, sier Eide.

Om Combined Maritime Forces

Combined Maritime Forces er et multinasjonalt partnerskap som er etablert for å opprettholde regelbasert internasjonal orden ved å motvirke illegale ikke-statlige aktører og promotere sikkerhet, stabilitet og vekst i et av verdens viktigste maritime farvann. Hovedoppgaven er å beskytte og sikre sivil skipsfart. CMF har 39 medlemsnasjoner som driver maritime sikkerhetsoperasjoner i CMFs operasjonsområde. Norge har stilt med en stabsoffiser til CMF siden 2013.