Forsvarstoppene Ine Eriksen Søreide (H) og Anniken Huitfeldt (Ap) avviser muligheten for omkamp om Andøya flystasjon.
Andøy
Andøyposten var til stede da Stortinget tirsdag vedtok ny langtidsplan for Forsvaret (LTP). Det ble som ventet flertall for å legge ned Andøya flystasjon og en flytting av overvåkingsflyene til ny base på Evenes. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier vedtaket er endelig.
– Vanskelig valg
– Dette har vært et veldig vanskelig valg. Men de operative og økonomiske hensynene ligger til grunn for at dette ble beslutningen. Vedtaket fattes i dag, og da må også omstillingen begynne.Statsråden erkjenner at Andøy rammes hardt av vedtaket. Hun vil ikke være konkret på hvilke omstillingstiltak som kommer.
– Det er vanskelig så tidlig å konkretisere nøyaktig hva behovene vil være. Vi har dialog med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, samferdselsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
– Omstilling
Søreide sier at vedtaket om langtidsplan inneholder tre viktige punkt for Andøy.– Det ene er omstilling. Det andre er driften av Andøya Test Center (ATC), og at Forsvaret skal forlenge sine opsjonsavtaler med ATC. Det tredje er å sikre fortsatt drift av rullebanen slik at ATC også kan ta ned store fly når det trengs.
Liten tro på nye tall
Stortinget har vedtatt at regjeringen løpende skal kvalitetssikre kostnadene knyttet til gjennomføring av LTP. Dersom det kommer fram vesentlige endringer, skal regjeringen legge fram dette for Stortinget allerede i vår.Forkjemperne for Andøya flystasjon har håp om at nye kostnadsberegninger vil åpne for videreføring av basen. Forsvarsministeren sier hun er trygg på de tallene som regjeringen opererer med.
– Jeg vil ikke anbefale noen å belage seg på omkamper.
Flertall med Ap
Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har fått med Arbeiderpartiet på laget for å vedta LTP. Partiene har til sammen nær åtte av ti stortingsrepresentanter, og nedleggelsen er derfor vedtatt med et bredt flertall.Anniken Huitfeldt (Ap) leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Hun forteller at Arbeiderpartiet i utgangspunktet ønsket å redde Andøya flystasjon.
– Vi har gått nøye inn i argumentene, og mener den faglig beste løsningen er kraftsamling på Evenes. For meg ble det helt avgjørende at en moderne overvåkingsbase for framtida trenger luftvern.
Tror på tallene
Selv om Stortinget har bedt regjeringen regne over kostnadene på nytt, tror ikke Huitfeldt det vil medføre store endringer i LTP. Hun fester lit til tallene som forsvarsministeren har lagt fram, og ber Andøy se fremover.– Nå bør fokus være på omstilling fremfor omkamp. Det mener jeg er viktig for Andøyas fremtid.
– Bør stille seg bak planen
Senterpartiet, Venstre, KrF og SV stemte for å videreføre Andøya flystasjon. Forsvarsministeren mener disse partiene nå bør stille seg bak den nye langtidsplanen.– Jeg mener at partiene som ikke fikk flertall for sitt syn også må stille seg bak det som er lagt til grunn. De må bidra til at det som nå kommer i gang på Andøya er diskusjonen om omstilling og ikke om omkamp, sier Søreide.
Reagerer på ordbruken
Ordfører Jonni Solsvik var også til stede under hele debatten i Stortinget. Han mener det er helt feil å kalle Andøy-samfunnets engasjement for en omkamp.
– Det vi gjør er å stille spørsmål ved beslutningsgrunnlaget som flertallet legger til grunn for nedleggelse av Andøya flystasjon. Dette er en så dramatisk beslutning, at det skulle bare mangle at den ikke er fattet på så godt grunnlag som mulig.
– Ikke i veien for omstilling
Ordføreren avviser at kampen for flystasjonen står i veien for nødvendig omstilling.– Er det noe som kjennetegner Andenes-samfunnet mer enn noe annet, så er det evnen til omstilling og evnen til å tenke fremover.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.