Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er langt på vei enige om en langtidsplan for Forsvaret, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Han ber regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF «rydde opp» i prosessen rundt 2017-budsjettet, som de fire borgerlige partiene nå forhandler om.
– Ap og regjeringspartiene har kommet langt, og jeg tror vi ser enighet om hovedtrekkene i langtidsplanen. Vi har tatt ansvar for det, for det trenger landet. Vi kan ikke ha vingling rundt langtidsplanen for Forsvaret, sier Støre.

Forlot møtet

– Mellom regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene er det uenighet om hvordan de skal håndtere budsjettprosessen for 2017. Det kan ikke vi sitte og bidra til. Ap får avvente at de fire partiene og statsministeren rydder opp i det, legger han til.
Støre forlot mandag morgen etter kort tid et møte med de fire andre partiene, som ble sittende samlet for å diskutere forsvarsbudsjettet for 2017.
Forhandlingene om forsvarsplanen berører nemlig 2017-budsjettet, noe som har komplisert prosessen.
Ap og regjeringspartiene er nå langt på vei enige om å øke rammen for neste års forsvarsbudsjett med 300 millioner kroner og samtidig gjøre omdisponeringer for 70 millioner, etter det NTB forstår.
Men for å godta den økte rammen, krever samarbeidspartiene innflytelse over hva pengene skal brukes tid. Stikkord er økt prioritering av Hæren og Heimevernet.

Fortsetter samtaler

Da de fire borgerlig partiene forlot rommet noe senere mandag, ble det fremholdt at forhandlingene fortsetter.
– Vi har samtaler både om langtidsplanen og budsjettet for 2017 på forsvar. Det er naturlig at de fire samarbeidspartiene snakker sammen, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.
– Vi jobber hele tiden med sikte på et bredest mulig forlik. Det håper jeg på, men det er selvsagt utfordrende.
Hellelands kollega i Frp, Harald Tom Nesvik, var på linje.
– Vi har gode samtaler for å prøve å finne fram til en løsning.
Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon
Et av stridstemaene mellom regjeringen og sentrumspartiene, skal være nedleggelsen av Andøya flystasjon i Vesterålen.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Venstre-krav

Også Venstre-nestleder Ola Elvestuen var innstilt på å fortsette samtalene.
– Venstres prioritering med Hæren og Heimevernet er tydelig, sier han.
– Det er først og fremst de fire partiene som skal vedta et budsjett. Så må det selvsagt forholde seg til langtidsplanen. Det er en diskusjon om hvordan det skal skje.
Før helgen skal sentrumspartiene ha stilt seg bak de store investeringene som Høyre, Frp og Ap har vært opptatt av, nemlig kampfly, overvåkingsfly og nye ubåter.
Til gjengjeld skal de ha stilt flere krav til landmaktutredningen for Hæren og Heimevernet neste år, blant annet at Heimevernet skal opprettholdes som egen forsvarsgren med totalt 45.000 soldater.
Sentrumspartiene skal ha ønsket at Hæren beholder den mekaniserte brigadestrukturen. Forslaget skal også ha inneholdt krav til finansiering av den fremtidige og moderniserte Hæren.