lørdag 12. september 2020

Evenes - Forsvaret truer verneinteresser, ikke motsatt - VOL.no

 

Verneinteresser truer planer ved kampflyplassen på Evenes

Foto: Luftforsvaret 
Illustrasjon: Forsvarsbygg

Hilde Flobergseter skriver på FB: 
Noen, 
Fylkesmannen i Nordland
 og/eller 
Kommunal- og Moderniseringsdepartementet
, må vel på et tidspunkt ha gitt Forsvarsbygg tillatelse til å starte opp arbeidet på Evenes basert på en kommunal reguleringsplan fra 1992? Den statlige reguleringsplanen er faktisk ikke godkjent ennå, og det snart 4 år etter vedtaket og lenge etter arbeidet er påbegynt. Hvem andre får lov til å operere slik i vårt land? Skal ikke Staten gå frem som et godt eksempel overfor befolkningen?

Her hva Fylkesmannen bemerker i saken:
Siterer litt fra denne, og først om støy og dens påvirkning:
"Støyproblematikken er utfordrende. Her vil man kunne hevde at planlagt arealbruk avviker fra anbefalingene i retningslinjen uten at årsakene til avviket er grunngitt og tilstrekkelig dokumentert, sier Fylkesmannen.
Han opplyser til departementet at det spesielt er uheldig at problemene rundt støy ikke følger anbefalingene etter norsk standard, og at begrunnelsen for dette ikke er sannsynliggjort.
Fylkesmannen mener at endringer i støybildet og menneskelig aktivitet vil kunne påvirke fuglenes bruk av området. Det pekes på at det i nordenden av Kjerkvatnet hekker og beiter mange ender, også sjeldne arter.
– Etter vår vurdering vil ikke planforslagets rekkefølgebestemmelse i tilstrekkelig grad sikre løsninger om en forutsigbar håndtering av maksimalt lydnivå i bygninger med støyfølsom bruk og risiko for hørselstap ved bruk av sivil sektor, ved bruk av parkering, ferdsel til og fra terminal og boarding."
Vedr. natur og miljø og selve bygningene og annen infrastruktur sier artikkelen videre:
"I svaret til departementet går det fram at kantvegetasjon i verneområdene rundt flyplassen må bevares, og nevner Svanevannet som eksempel. Det foreslås også å flytte plasseringen av bygningsmasser.
– Hva som ikke er tillatt utover rene bygg er høyst usikker. Innenfor et område hvor naturverdiene skal tas hensyn til og skjermes, bør det som et minimum være eksplisitt tatt stilling til og avklart hva en kan forvente av inngrep. Her blir begrepsbruken «unødige inngrep» og tillatelse til sikringsgjerde samt tiltak knyttet til lufthavnens beredskapsmessige og operative behov» altfor fleksibelt og lite konkret. Dette gjør at det er vanskelig å si hva konsekvensene av planen på dette punkt vil bli, sier Fylkesmannen til departementet.
– Det legges fortsatt opp til avsetning av område for lufthavn som betinger betydelige utfyllinger i den svært viktige kalksjøen."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.