fredag 24. juni 2022

MPA - US Navy P-8A over Taiwan stredet - ABC Nyheter

 

Amerikansk militærfly fløy over Taiwanstredet – økt spenning i området

Silje Robertsen - for 22 min siden

Det var fredag formiddag at det amerikanske militærflyet tok turen over det politisk turbulente Taiwanstredet, hvor formålet var å demonstrere USAs «ubetingede støtte til et fri og åpent Stillehav», skriver CNN.

MPA - P-8A Norway

Flyet er av typen P-8A Poseidon, et maritimt patruljefly konstruert for å overvåke maritime områder. Flyet kan også bevæpnes med torpedoer, dypvannsbomber, missiler og andre våpen. Det vites ikke om flyet var utstyrt med våpen da det fløy over Taiwanstredet fredag.

Maktdemonstrasjon mot Kina

Den amerikanske maktdemonstrasjonen fant sted få dager etter at 29 kinesiske jagerfly krenket Taiwans selverklærte luftrom. Kina anser Taiwan som en del av Republikken Kina, og har ifølge dem derfor ikke sitt eget luftrom.

Luftrommet over Taiwanstredet skal imidlertid, ifølge internasjonal lov, være åpent og tilgjengelig for alle. Noe USA mener at de demonstrerte fredag.

«Et amerikansk P-8A Poseidon fløy over Taiwanstredet i internasjonalt luftrom 24. juni. USA vil fortsette å fly, seile og operere over alt i og over Taiwanstredet hvor internasjonal lov tillater det. Overflyvningen demonstrerer USAs ubetingede forpliktelse til et fritt og åpent Stillehav», skriver US Indo-Pacific Command i en pressemelding.

US Indo-Pacific Command ble opprettet i 1947, og er den største og eldste av de ti felles hovedkommandoene i det amerikanske forsvaret. Den har sitt hovedkvarter på Oahu i Hawaii.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.