onsdag 3. mai 2023

Nordstream sabotasjen - Bevisene mot Russland synes overveldende - NRK

 

Artikkelen under er særdeles interessant, spesielt fordi H.I. Sutton er med i vurderingene. Jeg har alltid sett på ham som pålitelig og grundig, jfr. hans illustrasjoner av russiske ubåter som presenteres her på bloggen jevnlig. Sjekk Brennpunkt i kveld. (Red.)


Russiske skip avslørt av radiomeldinger

Sjekk hele artikkelen her: https://tinyurl.com/mp832jny

Russiske skip som kan utføre operasjoner på havbunnen, var flere ganger nær gassrørene i Østersjøen. Et av dem var der fire dager før Nord Stream-rørene ble sprengt.

Radiokommunikasjon, kombinert med analyse av satellittbilder, plasserer de russiske skipene nært noen av eksplosjonsstedene på Nord Stream-rørene.

GRAFIKK: DANMARKS RADIO

Tormod StrandJournalist

Håvard GulldahlJournalist

Benjamin FredriksenJournalist

Publisert i dag kl. 06:00 Oppdatert for 2 timer siden

De russiske marineskipene som var i nærheten av gassrørledningene seilte uten aktivt posisjonssignal. Det gjør at posisjon og fart ikke kan følges av andre.

Men DR, NRK, SVT og Yle har fått tak i radiomeldinger som er snappet opp fra skipene. Disse meldingene er sendt til russiske militære marinebaser, og de avslører seilingsrutene: Skipene seilte tre ganger i juni og september i fjor fra Russland til området der det senere eksploderte nær øya Bornholm i Østersjøen.

Her oppholdt skipene seg i flere timer. I ett tilfelle i nærmere et døgn. Deretter seilte de tilbake til marinebasene sine i Russland.

De russiske skipenes seilingsruter og opphold i nærheten av de senere Nord Stream-eksplosjonsstedene støttes av satellittbilder som de fire mediene har analysert. Dette har vi gjort i samarbeid med de norske satellittselskapene Vake og KSAT.

Ifølge KSATs eksperter viser satellittbildene at et av skipene – det russiske marineskipet «Sibiryakov» – kan ha operert mellom noen hundre meter og noen få kilometer fra stedet der det oppsto en eksplosjon i september i fjor.

– Det er interessant. Det viser at russerne har hatt fartøy i området som har kapasitet til å kartlegge havbunnen. Og kartlegge for en eventuell innsetting av eksplosiver, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen, hovedlærer i maritime operasjoner ved Sjøkrigsskolen i Bergen.

Også H.I. Sutton, som er en uavhengig marineanalytiker og ekspert på Russlands program for krigføring under vann, sier funnene er interessante.

– Dette er informasjon som tegner et overbevisende bilde av skjult russisk aktivitet nær gassrørledningene i tiden frem til angrepene, sier Sutton.

Den uavhengige marineanalytikeren H.I. Sutton mener ødeleggelsen av gassrørene er det første beviselige eksempelet på hybridkrigføring på havbunnen.

FOTO: MORTEN KRÜGER / DR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.