mandag 2. juni 2014

Braathens - Hva vil CS problemene bety for dem?


UROLIG. Flyarving Per G. Braathen er usikker på om flyvirksomheten tjener penger i år. Neste år skal han betale for nye fly. Her på Bromma flyplass i Sverige. Foto: Roger Schederin
Luftfart

- Snart er det billigere å fly enn å ta flytoget

Flyeier Per G. Braathen mener SAS og Norwegian konkurrerer hverandre nesten ihjel og billettprisene faller.

Fra sommerhuset på den spanske ferieøya Mallorca følger investor Per G. Braathen (53) nøye med på virksomheten i det heleide Braathens Aviation, der flyselskapet Malmö Aviation utgjør mesteparten.
Den intense kampen om svenske flypassasjerer i konkurranse med SAS og Norwegian gjør ham frustrert.
– Snart er det billigere å fly enn å ta flytoget fra Stockholm til Arlanda. Mine konkurrenter er ekstremt aggressive på pris fordi det er stor overkapasitet i markedet. Med de billettprisene vi ser på svensk innenriks, så tror jeg ingen av dem tjener penger, sier Braathen.
Braathens Aviation gikk så vidt med overskudd ifjor og dette året har startet omtrent som fjoråret med et svakt første kvartal. Hovedårsaken er fallende billettpriser.

Ti nye fly

Om vel ett år får Malmö Aviation levert de første av ti Bombardier CSeries-fly med listepris på 3,5 milliarder kroner. Flyselskapene får vanligvis mellom 30 og 50 prosent rabatt og fordi Braathen er første kunde på den nye modellen er det sannsynlig at prisen ligger på rundt to milliarder kroner.
Ifjor sa Braathen til DN at han var i ferd med å innbetale rundt 400 millioner kroner i forskuddsbetaling.
Nå forbereder han resten av finansieringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.