mandag 15. juni 2015

Slutt på militær flyging på Sola


Slutt på militær flyging på Sola

Etter 70 års virksomhet ble Wing Ops Sola offisielt nedlagt i går under en markering på den militære del av flyplassen utenfor Stavanger.

Av JAN-PETTER HELGESEN

SOLA

Nedleggelsen betyr at det fra nå av stort sett blir slutt på militær flyvirksomhet på Sola. Aktiviteten i Wing Ops med kallenavn Diamond Ops, har hatt i alle år siden krigen hatt ansvaret for mottak, kontroll og koordinering av den militære driften på flyplassen, opplyser major Bjørn Vikås som er sjef for 139. luftving, avdeling Sola.

Arbeidet som ops-gruppen har utført vil fra 22.juni i år bli utført av en tilsvarende gruppe på Bardufoss flystasjon. 10. juli stenges bunkersen på Sola, men anlegget beholdes for framtiden som gradert område, fortsetter major Vikås.

Han legger ikke skjul på at nedleggelsen er en trist sak for forsvarsmiljøet på Nord-Jæren. Militær flyvirksomhet har det vært sammenhengende på Sola siden 2. september 1939. Den gang ble nøytralitetsvakt etablert på lufthavnen og i Sola sjø av Hærens og Marinens flyvåpen etter Hitler-Tysklands overfall på Polen dagen før.

Etter det tyske angrepet på vårt land 9. april 1940 beholdt tyske styrker kontrollen over flyplassen de neste fem årene. Allerede 8. mai 1945 var en norske vaktstyrke på plass på Sola flystasjon. Neste dag rykket britiske styrker inn og overtok ansvaret for lufthavnen.

Første ops

Det første norske flyet som ankom etter krigsårene, var en fire-motors Sunderland-flybåt fra 330. skvadron. Det landet 13. juni 1945. Til sammen seks fly av typen ble senere stasjonert i Sola sjø.

-        Mens dette pågikk ble den første Wing Ops etablert. Oppdraget var å ha kontroll med alle militære flyginger og koordinere driften på stasjonen, fortsetter major Vikås.

Han understreker imidlertid at overføringen av ops-ansvaret ikke er slutten av all militær virksomhet på flyplassen. Redningsskvadronen, 330. skvadron, vil fortsatt bli ledet fra Sola og avdelingen vil de nærmeste årene ha minst to Sea King-helikoptre fast stasjonert her.

 Dessuten skal de 16 nye AW-101-redningshelikoptre til redningstjenesten bli testet og prøvefløyet herfra i årene 2017 til 2021. I tillegg vil dronetjenesten og ansvaret for forsvarets biler i stavangerdistriktet bli værende på Sola.

Vernepliktige ble takket

Siden starten i 1945 har til sammen 450 vernepliktige gjennomført førstegangstjenesten ved Wing Ops Sola. De fem siste soldatene fikk under markeringen i går hvert sitt diplom og en dolk til minne om sitt nedlagte tjenestested.

Så sent som i mai i år var Sola base for den maritime Nato-øvelsen Dynamic Mongoose. Dette var en anti-ubåt-øvelse i Norskehavet. Wing Ops hadde ansvaret for kontroll og koordinering. Flere allierte fly var da stasjonert på Sola.

Markeringen av ops-nedleggelsen ble holdt sammen med 60 innbudte ved klokketårnet som er laget av en tidligere jagerflyving. Som avslutning på markeringen foretok et Sea King-redningshelikopter noen lavflyginger over forsamlingen i det kjølige sommerværet.

Et Sea King fra 330.skvadron markerte avslutningen av obs-nedleggelsen på Sola ved å foreta et par lavflyginger over klokketårnet og den frammøtte forsamlingen. Foto: Jan-Petter Helgesen

Major Bjørn Vikås er sjef for 138. luftving, avdeling Sola. Foto: Jan-Petter Helgesen

Om lag 60 innbudne gjester overvar markeringen av nedleggelsen av Wing Ops Sola i går. Major Bjørn Vikås ledet høytidligheten. Foto: Jan-Petter Helgesen.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.