torsdag 13. august 2015

F-35 - Mulige ekstrautgifter tilsvarende kostnadene for ett fly - Dagens Næringsliv



F-35 på Eglin AFB - Foto: USAF

Støykrav gir millionsmell for ny kampflybase

Nye støykrav gjør Norges nye kampflybase "noen hundre millioner" dyrere enn ventet, ifølge utbygger Forsvarsbygg.
Mandag kom avgjørelsen om hvor mye støy naboene til Norges nye kampflybase skal tåle. Den nye støygrensen fordyrer den statlige milliardutbyggingen med "betydelige beløp", ifølge utbyggeren.
Vert for kampflybasen, Ørland kommune, har protestert mot statens planer for utbyggingen, når det gjelder hvor mange naboer til rullebanen som skal gis muliget til å flytte vekk fra bråket de nye kampflyene vil medføre.
Og protestene har ført frem. Kommunen får medhold i støygrensene de har lagt inn i reguleringsplanen for utbyggingen, og 95 flere husstander rundt rullebanen skal tilbys innløsning, fastslo kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mandag.
Departementets nye støygrense medfører imidlertid en betydelig kostnad, ifølge ledere av utbyggingen på vegne av Forsvarsbygg, Olaf Dobloug.
- Det blir nok noen hundre millioner i merkostnad, men vi vet ikke hvor mye det blir til slutt, sier Dobloug til DN.
Han vil ikke gi et mer konkret anslag for hvor mye mandagens avgjørelse vil gi staten av merkostnader.
- Det er sammensatt å regne ut, og vi vil ikke ut med et konkret tall før vi skal i forhandlinger med naboene om innløsninger. Men det vil være snakk om betydelige beløp, sier Dobloug.

- Annen situasjon

Til NRK i mai i fjor uttalte han imidlertid at støykravene kommunen krevde ville føre til en fordyring av baseutbyggingen på anslagsvis 800 millioner kroner.
Tirsdag ville han ikke kommentere overfor DN om anslaget gir riktig bilde av merkostnaden.
- Anslaget på 800 millioner ble gjort ut fra det vi da visste, og nå er situasjonen en annen.
- Også den gang var usikkerhetsfaktoren dette støykravet som ble vedtatt i går?
-  Ja, men nå er vi gitt ansvaret å vurdere omfanget av støytiltak i tillegg til innløsningstilbudene. Det gjør at forutsetningen er endra i forhold til anslaget vi da gjorde.
Han sier samtidig at han er glad for gårsdagens etterlengtede avgjørelse.
- Særlig på vegne av naboene til basen. Dette er en avklaring vi har ventet lenge på. Nå gleder vi oss til å komme videre. Nå som dette med støygrenser er avklart og reguleringsplanen er vedtatt, blir det enklere, sier han til DN.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet slår fast i sin avgjørelse at "støygrenser og avbøtende tiltak har vært vanskelige tema i reguleringsplanprosessen".

Anslo tidligere 800 millioner mer

Grenser for utvendig støy er i stridens kjerne. Forsvarsbygg ville at naboene skulle tåle opp mot 105 desibel utvendig støy før det kom tilbud om innløsning av huset fra staten. Men Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Ørland kommune ville sette maksgrensen for utvendig støy til 100 desibel.
Departementet mener det er "uheldig" at kommunen har satt en øvre grense for utvendig støy, men stadfester likevel grensen etter anbefaling fra Klima- og miljødepartementet.
Forsvarsbygg ville opprinnelig tilby innløsning til 100 hus rundt rullebanen. I avgjørelsen fra Sanners departementet står det at støygrensen satt av myndighetene vil innebære at "95 flere boliger må tilbys innløsning og at dette gir høyere kostnader knyttet til gjennomføringen enn forutsatt".
Budsjettrammen for utbyggingen er på 5 milliarder kroner.
I tillegg til den fordyrende støygrensen, lovte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i forrige uke å be Stortinget kjøpe en skole som ligger nært rullebanen.
- Jeg vil legge frem et forslag for Stortinget om å kjøpe Hårberg skole for mellom 100 og 130 millioner kroner, sa Søreide ifølge Forsvarsbygg.
Ordfører i Ørland kommune, Harald Grøntvedt, sa i går til Fosna-folket at mandag var "en gledens dag for Ørland".
- Vi har sagt at vi skal være en attraktiv og god vertskommune for kampflybasen, samtidig er det viktig at vi tar vare på de innbyggerne vi har i dag, sier han til lokalavisen.
De første nye F 35-kampflyene skal letter planen lande på Ørlandet i 2017. Forsvarsbygg sier til DN tirsdag at de nye støygrensene ikke vil påvirke fremdriften i utbyggingen, på tross av at mange flere hus skal tilbys innløsning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.