onsdag 18. oktober 2017

Russland trente på å invadere Svalbard - aldrimer.no


Russland trente på invasjon av Svalbard
18/10/2017  By Kjetil Stormark
0



INVASJONSMÅL: Russland simulerte en omfattende invasjon av Svalbard under storøvelsen Zapad 2017 i september. Det forteller seks forskjellige forsvarskilder. Her Longyearbyen på Svalbard i mørketiden. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET
Russiske flåte- og landstyrker trente i september på en storstilt invasjon av Svalbard. Den simulerte invasjonen av norsk territorium var det viktigste øvingsmomentet i den nordlige delen av storøvelsen «Zapad 2017».
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Det opplyser seks forskjellige forsvarskilder til Aldrimer.no. Alle kildene har tilgang til nasjonale og dels også NATO-rapporter som beskriver det russiske øvingsmønsteret i nord.
Russiske bombefly
Anslaget mot Svalbard skal ha startet med simulerte angrep med russiske bombefly. Da norske F-16 kampfly var begynt å gå tomme for drivstoff og rettet kursen tilbake mot fastlandet for å refuele, kom en ny bølge av russiske bombefly. Da hadde Norge ikke lenger noen luftkapasiteter å sette inn. I en reell situasjon hadde norske militære kapasiteter dermed ikke kunnet forsvare Svalbard mot lynangrepet som Russland denne gangen bare simulerte.
Aldrimer.no har ikke fått bekreftet hvilken dag det simulerte angrepet mot Svalbard startet under den russiske militærøvelsen «Zapad 2017» startet. Men forsvarskilder hevder at en svært lav kampflykapasitet førte til at Forsvarets fremskutte QRA-base tidlig ble flyttet til Banak i Finnmark, slik at norske kampfly fikk kortere avstand og dermed mer tid i operasjonsområdet i Barentshavet i nord.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MANGLET KAPASITETER: NATO er misfornøyd og bekymret fordi Norge ikke greidde å stille nok kapasiteter og Etterretningstjenesten ikke maktet å produsere et tilfredsstillende situasjonsbilde fra nord. Her et P-3 Orion overvåkingsfly og to norske F-16-fly i lufta i 2015. Foto: MARIUS LAURITSEN/FORSVARET
NATO skal imidlertid ha vært sterkt misfornøyd med både mangel på operative kapasiteter fra norsk side. De mest kritiske var imidlertid med et nesten totalt fravær av relevant etterretning. Dette ga et ytterst dårlig overblikk over hva som skjedde i nordområdene. Da russerne iverksatte sitt øvelsesangrep mot Svalbard, kom dette dermed helt overraskende både på Norge og Russland.
Røykla havner
I forkant av Zapad-øvelsen, som varte fra 14. til 20. september i år, varslet den russiske marinen en stor marineøvelse i regi av Nordflåten i Barentshavet. I tillegg var betydelige landsstyrker også i bevegelse på Kolahalvøya, bare få kilometer fra den norsk-russiske grensen.
Den russiske Nordflåten gjorde det tidlig vanskelig å følge med på opptakten til øvelsen.
Russerne brukte røykmaskiner og aerosolspray for å kamuflere hva som skjedde i Nordflåtens havner på Kolahalvøya.

KAMUFLASJE: Den russiske Nordflåten brukte aerosolspray og røykmaskiner for å kamuflere aktiviteten i militære havner i forkant av den omfattende øvingsvirksomheten i nord i september i år. Her en øvelse i den russiske Nordflåtens marinebase Belomorskaya i Severodvinsk i Arkhangelsk fylke. Foto: MIL.RU
Allerede søndag 3. september gjennomførte russiske fallskjermsoldater fra Ryazan-kompaniet og infanterister en alarmøvelse sammen med Nordflåten, der formålet var å håndtere et militært krisescenario et ukjent sted i Arktis. Kompaniet fra de russiske luftmobile styrkene fra Vozdushno-desantnye voyska Rossii (VDV) gikk ombord i et landgangsfartøy fra Nordflåten. Infanterister fra den Arktiske brigaden i Alakurtti, en mekanisert infanteribrigade, gikk samtidig ombord i et annet landgangsfartøy.
50 marinefartøy
Nordflåten hadde allerede da en betydelig marineflåte ute i Barentshavet. Flaggskipet var den russiske slagkrysseren «Pjotr Velikij» (russisk for Peter den Store, red.anm), der Nordflåtens kommandør, viseadmiral Nikolay Yevmenov, og resten av øvingsledelsen hadde tilhold. Av flåtens rundt 50 fartøyer, var det rundt ti ubåter, 20 overflatefartøyer og 20 logistikkfartøyer.


FLAGGSKIP: Den russiske slagkrysseren «Pyotr Velikiy» er verdens største kampfartøy og fungerte som flaggskip under de omfattende marinemanøvrene i Barentshavet i september i år. Foto: MIL.RU
I tillegg deltok også 30 fly og/eller helikoptre, ifølge en pressemelding fra Nordflåtens pressekontor. Ifølge meldingen var mer enn 5.000 soldater involvert i øvelsen, som også trakk veksler på mer enn 300 ulike våpensystemer og militært utstyr.
Omtrent samtidig, rundt 7. september, begynte norske piloter på rutefly i Finnmark å melde om forstyrrelser i GPS-signaler i luftrommet over store deler av fylket. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) gjennomførte noen dager senere målinger som viste at GPS-signaler fra det amerikanske Navstar GPS-nettverket ble bevisst jammet og at støysignalene kom fra Russland. Etterretningstjenesten har senere bekreftet dette, etter at Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) først hevdet at det ikke var noen indikasjoner på jamming som var rettet mot Norge.
12. september ble ytterligere ett landgangsfartøy sendt avgårde på tokt fra den russiske Nordflåten. «Aleksander Otrakovskij» forlot da sin hjemmehavn ved Nordflåtens hovedbase i Severomorsk, like utenfor Murmansk.
«Det store landgangsskipet skal reise på et lengre oppdrag til viktige områder i havet», sa kaptein Vadim Serga til det russiske nyhetsbyrået Tass. Oppdraget som ble oppgitt, var «piratjakt». Det ble i tillegg opplyst at mannskapet ville øve på ulike selvforsvarstiltak samt skadekontroll.
FOH: Ingen fare for Norge
Tidlig i september skrev en finsk forsvarsanalytiker at det var en reell fare for at landgangskapasiteten som var mobilisert av Russland kunne ha Svalbard som mulig siktemål. 5. september spurte derfor Aldrimer.no om Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) var bekymret for om den russiske øvingsvirksomheten i nord kunne representere en utfordring for Norge hva gjaldt sikkerhet.

STOR LANDGANGSKAPASITET: Nordflåten trente i september på omfattende landgangsoperasjoner i form av alarmøvelser i Arktis. Her russiske  landgangsfartøyer som setter i land kampvogner og soldater under en øvelse ved Karahavet, øst for Novaja Semlja, i august 2017. Foto: MIL.RU
— Vi ser ingen militær trussel fra Russland mot Norge. Det er en situasjonsforståelse vi har hatt lenge og som vi fortsatt har. At det er store troppeforflytninger og forøvelser i forkant av Zapad 2017 er på samme måte som tilfellet har vært også for andre storøvelser tidligere, svarte pressetalsmann ved FOH, major Brynjar Stordal.
Nå: Vil ikke kommentere
Konfrontert med kildeopplysningene om Russlands simulerte angrep mot Svalbard, er FOH nå langt mer sparsommelig i kommentarene.
«FOH velger å ikke kommentere noen av forholdene du beskriver da dette vil kompromittere gradert informasjon», skriver pressetalsmann ved FOH, oberstløytnant Ivar Moen, i en kommentar til både den russiske øvingsvirksomheten samt Norges respons og manglende situasjonsbilde (se egen sak).
Aldrimer.no har også kontaktet Forsvarsdepartementet (FD) i et forsøk på å innhente en kommentar, men uten å motta noe svar.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TAUSHET: Forsvarsdepartementet (bildet) har ikke besvart Aldrimer.nos spørsmål om Norges respons og krisehåndtering da Russland i september trente på å invadere Svalbard. Foto: ALDRIMER.NO
Heller ikke det russiske forsvarsdepartementet har besvart spørsmål fra Aldrimer.no.
I en skriftlig kommentar fra NATOs pressekontor, slår forsvarsalliansen fast at «ZAPAD hadde åpenbart som formål å øve på en stor-skala mellomstatlig konflikt».
Nektelsesoperasjoner
Den simulerte, konvensjonelle lyninvasjonen av Svalbard ble etterfulgt av en såkalt nektelsesoperasjon og påfølgende demonstrasjon av Russlands atomvåpenkapasiteter.
GPS-jammingen som rammet deler av Finnmark var bare en liten del av den russiske nektelsesoperasjonen, som i en reell krisesituasjon har som formål å gjøre det umulig for NATO og Norge å gjennomføre luft- og marineoperasjoner i nord. Dette er tidligere blitt beskrevet som det russiske Bastionforsvaret, der formålet for Russland er å beskytte sine strategisk viktige fly- og marinebaser, kapasiteter og spesielt sin egen flåte med strategiske atomubåter.
Militært blir Bastionforsvaret også omtalt som en «nektelsesboble». Russland har de siste årene arbeidet intensivt for å etablere slike «bobler» både i Østersjøen og i Barentshavet.
— Russland er allerede i mål og har etablert sin «nektelsesboble» i nordområdene, sier en høytstående norsk offiser. Vedkommende er bekymret.
Ikke kontroll
— NATO har i dag ikke kontroll i Atlanterhavet og i nordområdene. Det må vi bare erkjenne, slår offiseren fast.
NATO-toppene frykter konsekvensene dersom Russland velger å utløse sin «nektelsesboble» i nord. 
— Da vil det meste eller alt av sambands- og kommunikasjonssystemer gå ned for telling. Både sivile og militære. Vi frykter også at vi vil miste kommando og kontroll, herunder også kontakt med våre våpensystemer, sier en annen norsk offiser med god innsikt i NATOs vurderinger.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STØYSENDER: RB-301B Borisoglebsk-2 er en radio/sambands- og GPS-jammer som i dag er det viktigste EK-systemet i den russiske Hæren. Systemet brukes i økende grad av alle våpengrener. Var ferdig utviklet i 2010, men levert/produsert først fra 2015. Kan styre fire parallelle jammeoperasjoner på samme tid. Foto: MIL.RU
Russlands kapasiteter til elektronisk krigføring (EK) er langt mer avanserte og ligger teknologisk betydelig foran NATO og NATO-landenes tilsvarende kapasiteter.
— Noe av det Russland har testet ut på slagmarken i Øst-Ukraina har gitt oss bakoversveis, sier en tredje kilde, en norsk NATO-offiser med innsikt i blant annet etterretningsrapporter fra Ukraina.
Testet atomtriaden
Onsdag 20. september, den siste dagen av «Zapad 2017», gjennomførte Russland flere større missiltester av ballistiske missilsystemer i nord. I kjapp rekkefølge testet landet hele sin såkalte atomtriade, med utskyting av missiler både fra ubåt, overflatefartøyer, land- og luftstyrker.
Interkontinentale ballistiske missiler ble avfyrt russiske missilbatteriavdelinger på land, fra en av Nordflåtens atomubåter og fra slagkrysseren «Piotr Velikij» i Barentshavet.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VISTE MUSKLER: Russland viste muskler ved å sende ut flere bølger med bombefly i en omfattende test av sin atomtriade i september. Her et russisk Tupolev TU-95 langtrekkende bombefly. Foto: ROYAL AIR FORCE
Seks Tupolev TU-95 og TU-22m3 langtrekkende russiske bombefly øvde dessuten på angrep med atomvåpen i Barentshavet, langs norskekysten og i Østersjøen. To norske F-16-kampfly ble scramblet av NATO for å følge to russiske Tupolev TU-22m3 som fløy langs hele Norskekysten og helt sør til Island, før flyene vendte nordover igjen og dro tilbake samme vei de kom. Også amerikanske F-15 fra Island ble scramblet for å identifisere de russiske bombeflyene. F-15-flyene var stasjonert på Island for å drive Air Policing på vegne av NATO.
Svalbard-trusler
4. oktober ble det lekket til den russiske avisen Kommersant at det russiske forsvarsdepartementet  i en rapport om nasjonal sikkerhet slo fast at en konflikt om Svalbard kan utløse krig med Norge og NATO. Rapporten fokuserte på hvilke militære konflikter Russland i framtiden kunne tenkes å havne opp i. Lekkasjen ble tolket i retning av at Russland ønsket å fortelle Norge og NATO noe, kanskje som en slags advarsel.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GEOPOLITISK STRIDSTEMA: Russland mener Svalbard er et mulig konfliktområde som kan føre til krig mellom landet og Norge/NATO. Det hersker folkerettslig uenighet om Norges kontroll over øygruppen. Her KNM Roald Amundsen avbildet under tokt til Svalbard for å hevde suverenitet i området. Foto: JAKOB ØSTHEIM/FORSVARET
— Hemmelige forsvarsdokumenter i Russland, de blir ikke lekket. De blir plassert, uttalte Øystein Bogen, mangeårig Russlandskorrespondent for TV 2 og forfatter av boken «Putin og jeg», som ble utgitt i fjor.
Flere norske forskere mente imidlertid at antydningene om mulig krig om Svalbard bare var propaganda fra russisk side.
Lekkasjen av den russiske forsvarsrapporten er ikke første gang Russland antyder mulig militær konflikt på Svalbard.
Nettstedet southfront.org publiserte 6. februar i fjor en video der det ble hevdet at den nye arktiske brigaden til Russland trente på å kunne gjennomføre spesialstyrkeoperasjoner bak fiendens linjer og på å kunne innta Svalbard. Southfront forsøker aktivt å skjule hvem som står bak nettstedet, men digitale spor viser klare koplinger til Russland. Forsvarseksperter mener nettstedet er en del av Russlands meget aktive informasjonskrigføring, trolig med et vestlig militært publikum som målgruppe.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.