mandag 15. juni 2020

SAS får vel 5 milliarder. Ber om 13 milliarder for å overleve - Expressen


JUST NU: Regeringens nya miljarder till SAS




Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen presenterar ett nytt krispaket under coronapandemin.
Både SAS, Swedavia och Lernia ska få hjälp av staten.Kopiera länk
Regeringen öppnar upp för att gå in med fem miljarder i SAS för att rädda flygbolaget. Det meddelas på en pressträff under måndagsmorgonen. Man föreslår också att Swedavia ska få drygt 3,1 miljarder kronor.
Man föreslår dessutom att staten ska gå in med 150 miljoner till utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia. 
– Vi ska vara en ansvarsfull ägare. Med dagens besked vill vi säkra att SAS, Swedavia och Lernia kan fortsätta sina verksamheter, säger Näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid pressträffen. 

Utbyggnaden av Arlanda stoppas

Antalet flygresor har minskat kraftig under coronavirusets framart över världen och i ett pressmeddelande från Swedavia meddelade man att kapaciteten på Arlanda inte kommer byggas.
– Redan innan coronautbrottet såg vi att flygtrafiken minskade och under coronaviruset har det minskat till ett minimum. Att då bygga ut Arlanda vore att slösa med skattebetalarnas pengar, säger Per Bolund (MP), bostadsminister. 
Swedavia säger själva i pressmeddelandet att osäkerheterna kring flygmarknaden är stora och att de nu ska analysera hur marknaden kan se ut i framtiden. 
– När det gäller flygmarknadens utveckling på lite längre sikt är osäkerheterna stora och vi analyserar nu hur ett nytt normalläge på marknaden kan komma att se ut. Även om vi de närmaste åren inte ser något behov av varken ny terminal- eller bankapacitet, så är det viktigt att bibehålla både flexibilitet och beredskap för att kunna fortsätta utveckla våra flygplatser på längre sikt, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia i ett pressmeddelande. 
Swedavia avböjer att svara på Expressens frågor. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.