onsdag 2. september 2020

Minneord Carl Johan Raugstad - Bjørn Vikås


Sola Airshow 2017

Minneord : Oberstløytnant (p) Carl Johan Raugstad, 17.jan 1929 – 29.aug 2020
Vi mottok det triste budskapet om vår venn Oberstløytnant Carl Johan Raugstads bortgang med stor sorg. Han startet sin lange militære karriere i 1949 som luftvernartillerist i Somaleiren, og etter å ha gjennomført Befalsskolen i Stavern i 1948/50 ble han raskt beskikket som sersjant og som fenrik i 1951. Carl Johan tok til seg luftvernartilleriets motto "Gjør det rette - frykt intet", noe han levde etter gjennom hele sin karriere. Han var i Somaleiren frem til 1958 da han tok en periode som leder i luftvernet på Lista, da som løytnant. Allerede i 1962 sa han seg villig til å bidra i FN operasjonen i Kongo der han tjenestegjorde i 1962 -1963. Da han kom tilbake gikk han Luftforsvarets Offiserskole og så fikk han etter hvert jobb på Sola Flystasjon som økonomioffiser og administrasjonsoffiser. Hans klokskap og kunnskap ble høyt verdsatt i Forsvaret og i 1970 ble han utnevnt til kaptein.
I perioden 1970 – 1974 var han beordret til Bardufoss og Bodø Flystasjon som mobiliseringsoffiser under Landsdelskommando Nord-Norge. Hans erfaringer førte ham til en ny jobb, først som Nestkommanderende, deretter som Sjef Befalsskolen i Stavern i perioden 1974 – 1977. I 1977 ble han utnevnt til major i Luftforsvaret og fikk en 3-årig jobb i Luftforsvarsstaben Personellavdeling i Oslo. Han ønsket nå å ta med seg familien tilbake til Rogaland og fikk stillingen som Gruppesjef for Administrasjonen på Sola Flystasjon i 1983. Utnevnt til embetsmann og oberstløytnant. Oberstløytnant Carl Johan gikk av med pensjon i 1989, etter 40 år i tjeneste for Luftforsvaret.
I sin pensjonisttilværelse var Carl Johan levende opptatt av å ta vare på lokal forsvarshistorie og det som har skjedd på Sola Flystasjon. Nær sagt alle flygere som har vært innom avdelingene på Sola frem til slutten av 80-tallet, kjenner ham og hans mange historier helt tilbake til mai 1937 da han var tilstede på åpningen av Sola flyplass. Som pensjonist hold han kontakten med venner og tidligere kolleger jevnlig og var en fantastisk kildebank. Carl Johan var svært aktiv gjennom livet, og som pensjonist viet han blant annet mye tid på motocross og veteranbiler som han kjørte med stor glede.
Oberstløytnant(p) Carl Johan Raugstad vil bli dypt savnet. Venner og kollegaer sender alle varme tanker til de etterlatte.  Fred være med hans minne.
Major (p) Bjørn Vikås, Luftforsvaret
Foto: Per Gram

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.