mandag 22. februar 2021

Russland vil kjøpe Bergen Engines - ABC Nyheter

 Dette er nesten ikke til å tro. Tidlig på 80-tallet skjedde det utrolige at Kongsberg/Toshiba eksporterte et avansert propellutviklingsutstyr (datastyrt dreiing)  til Sovjetunionen. Dette bidro til at Victor klasse ubåt ble mer stillegående. Da var Norge underlagt de såkalte COCOM reglene som gjaldt eksport av sensitivt utstyr. Etter Sovjets kollaps ble COCOM oppløst og erstattet av det såkalte Wassenaar Agreement, som i hovedsak gjaldt det samme som COCOM. Det er åpenbart at oppkjøp av Bergen Engines, faller under Wassenaar reglene og må stanses. (Red.)

Russisk oppkjøp av motorfabrikk får Forsvaret til å reagere

NTB

22. feb. 2021 01:44 – Oppdatert 22. feb. 2021 08:31

 

KV Svalbard - Wikipedia

Kystvaktskipet KV Svalbard er et av de norske kystvaktskipene som er levert med motorer fra Bergen Engines, som er kjøpt opp av et russiskkontrollert selskap. Både Forsvaret og eksperter er bekymret for at motorteknologien kan havne i feil hender. Foto: Kystvakten / NTB Foto: NTB

Det russisk-kontrollerte selskapet TMH Internationals oppkjøp av Bergen Engines skaper trøbbel for Forsvaret. Sjøforsvaret er en stor kunde hos motorfabrikken. TMH International skal etter planen overta motorfabrikken Bergen Engines i løpet av året, skriver E24.

Motorfabrikken har spesialisert seg på store skipsmotorer og har Sjøforsvaret som en viktig kunde. Blant annet har Norges største kystvaktskip, KV Svalbard, hovedmotorer fra Bergen Engines. Det samme gjelder fire andre kystvaktskip samt tre nye kystvaktskip som er under bestilling.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.