fredag 28. oktober 2022

Droner - Helikopter på vei til Johan Sverdrup feltet måtte snu - Stavanger Aftenblad

 

Nordsjøhelikopter måtte snu: - Kjenner på en ekstra utrygghet

Onsdag kveld skal det ha blitt observert droner over oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen


Henrik Solvorn Fjeldsbø er leder i LOs helikopterutvalg.

·         Ola Myrset

Journalist

·         Tor Gunnar Tollaksen

Journalist

·         NTB

Publisert: Publisert:

26. oktober

·  

Mer om:

Økt beredskap i Norge

 

– Pilotene har vel samme reaksjon som passasjerene og kjenner på en ekstra utrygghet. Det er fryktelig ubehagelig når det er uønsket aktivitet i luftrommet. Vi er helt avhengige av det blir gjort observasjoner når det er aktivitet og at dette blir gitt beskjed om, sier Henrik Solvorn Fjeldsbø i Industri Energi til Aftenbladet.

Fjeldsbø er også leder for LOs helikopterutvalg, som er arbeidertakersidens talerør i forbindelse med helikoptervirksomhet offshore.

Luftrommet ikke stengt

Det var onsdag kveld det ble gjort observasjoner av mulig drone, eller droner, ved Johan Sverdrup-plattformene i Nordsjøen.

– Avinor kjenner til hendelsen med mulige droneobservasjoner ved Johan Sverdrup. To helikoptre ba om å få snu på grunn av mulige droneobservasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver Ylva Celius Trulsen i Avinor til Dagbladet som omtalte hendelsen først.

Avinor sier at luftrommet ikke ble stengt og at flytrafikken ikke ble påvirket av hendelsen.

Det var et helikopter fra selskapet Bristow Norway som snudde da det var på vei til Johan Sverdrup-feltet med oljearbeidere.

Aftenbladet har vært i kontakt med Bristow-direktør Heidi W. Heimark som ikke ønsker å kommentere hendelsen.

– Mindre aktivitet nå

Henrik Solvorn Fjeldsbø sier på sin side at dronesituasjonen den siste tiden selvsagt har vært fast tema på møtene i LOs helikopterutvalg, møtene foregår nå ukentlig. Temaet er også oppe i sikkerhetsforum for petroleumsindustrien i regi av Petroleumstilsynet, og samarbeidsforum som organiseres av Luftfartstilsynet.

Observasjonen av mulige droner sier Fjeldsbø har vært noe lavere de siste ukene enn tidligere i høst.

– Når det blir gjort observasjoner - og når piloter og crew ber om å snu - så snur helikopteret. Det er betryggende at systemet fungerer og at det ikke tas unødvendig risiko. Jeg har ikke vært borti tilfeller tidligere hvor helikopter har snudd som følge av droneaktivitet, men vet at det har vært tilfeller hvor helikopter har blitt holdt igjen på helidekket på grunn av aktivitet, sier Henrik Solvorn Fjeldsbø.


Johan Sverdrup-feltetFoto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

Aftenbladet var onsdag kveld i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. De ønsker ikke å kommentere hendelsen og henviser til politiet.

Heller ikke politiet vil si noe.

– Vi ønsker ikke på å kommentere enkeltobservasjoner. Den siste tiden har det kommet inn mange tips om droneobservasjoner. Vi undersøker slike opplysninger og prøver å finne ut om dette er noe som kan avklares eller som må etterforskes nærmere, sier operasjonsleder John Ask i Sørvest politidistrikt til Aftenbladet.

Hovedredningssentralen på Sola har ikke vært involvert i saken og har ingen informasjon om den.

Equinor er operatør på Johan Sverdrup-feltet. Informasjonsdirektør Sissel Rinde ønsker overfor Dagbladet ikke å kommentere observasjonen og viser til sikkerhetshensyn.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.