tirsdag 25. oktober 2022

Skitten bombe - Russland kan ta en i bruk under "falskt flagg"


Russland hevder at Ukraina vil ta slik i bruk overfor Russland. Det er det få eksperter i Vesten som tror på. De tror heller at Russland vil ta en i bruk for så å skylde på Ukraina, altså en såkalt falskt flagg operasjon.

Skitten bombe

Store norske leksikon Teknologi og industri Energi Kjerneenergi

SKREVET AV

Knut Hofstad

Skitten bombe er et radiologisk våpen som er utformet for å spre radioaktivt materiale over store områder. Sprengladningen er basert på konvensjonelle eksplosiver, som for eksempel TNT, men i tillegg inneholder bomben radioaktivt materiale som frigjøres når bomben detoneres.

Bomben utløser ingen kjerneeksplosjon slik som i en fisjonsbombe, og målet er ikke primært å påføre omgivelsene store fysiske skader, men å forurense området rundt stedet der bomben detoneres. Skadeomfanget av dette vil være avhengig av både mengden radioaktivt materiale og befolkningstettheten i sprengningsområdet. Virkningen kan sammenlignes med utfallet for sivilbefolkningen av for eksempel Tsjernobyl-ulykken. Det ventes ikke at mange vil omkomme som følge av å bli eksponert for ioniserende stråling, men området rundt kan i verste fall bli ubeboelig i flere år.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.