Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Ole Morten Sandquist
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og styrkesjef Ole Morten Sandquist på KNM Roald Amundsen som nå er kommandofartøy i SNMG1. Foto: Marita I. Wangberg, FD.
Fregatten KNM Roald Amundsen leder Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) første halvår, og KNM Otto Sverdrup tar over i juli og ut året. Det er første gang Norge leder denne flåtestyrken et helt år.
-  Norge har over tid hatt en tydelig profil i NATO for å styrke oppmerksomheten om NATOs strategisk viktige havområder. Dette norske bidraget understreker vårt engasjement, og at Norge tar ansvar for byrdefordeling i alliansen. Norge er en maritim nasjon som er avhengig av at NATO kan operere i våre områder, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Norge har sammen med nære allierte tatt initiativ til å få maritime spørsmål høyere på agendaen i NATO.
– Vi må ha planer for å kunne håndtere det som kan komme av utfordringer i havområdene, inkludert i norske nærområder. Derfor har vi tatt et initiativ i NATO om dette, sier forsvarsministeren.
Norge bidrar jevnlig til NATOs stående maritime styrker. Det er tredje gang Norge har kommandofartøyet i SNMG1. Siste gang var i 2014. Vi har også fire ganger hatt kommandofartøyet i NATOs stående minerydderstyrke. Ved starten av året er det den norske fregatten og et tysk tankfartøy som er med i styrken. Fartøyer fra flere nasjoner vil slutte seg til den kommende tiden.
Oppdraget til styrken utarbeides av NATO. Styrken vil hovedsakelig seile i Nord-Atlanteren. SNMG1 er den ene av NATOs fire stående maritime styrker.
For mer fakta om NATOs maritime grupper, se
KNM Roald Amundsen i Oslo
Fregatten KNM Roald Amundsen er kommandofartøy i Natos stående marinestyrke første halvår 2017. Foto: Marita I. Wangberg, FD.
 
besetningen på KNM Roald Amundsen
Oppstilling av besetningen på fregatten KNM Roald Amundsen ved havneligge i Oslo. Foto: Marita I. Wangberg, FD.