søndag 18. juli 2021

Bird strike på Sola - Stavanger Aftenblad

 

Fly kolliderte med fugl rett før takeoff: – Skremmende opplevelse

– Ubehagelig og skremmende, sier sykkelproffen Alexander Kristoff, etter at flyet han var passasjer i, kolliderte med en fugl rett før takeoff fra Stavanger lufthavn tidlig lørdag morgen.

 


KLM-flyet til venstre i bildet fikk skader i motoren i fuglekollisjonen under takeoff fra Stavanger lufthavn, Sola, og står lørdag formiddag og venter på å bli reparert. Foto: Carina Johansen

 

Ove Heimsvik

Journalist

Publisert: Publisert:

I går 13:03

 

– Jeg hørte et smell, men merket best at det plutselig var veldig forskjell på motorlyden – at flyet mistet motorkraft. Min opplevelse var at dette skjedde rett før takeoff, sier Kristoff til Aftenbladet. Han var en av 85 passasjerer om bord i flyet.

Det var flyselskapet KLM sin avgang til Amsterdam klokken 06.00 fra Sola lørdag morgen som ble truffet av fugl – det som på fagspråket ofte kalles «bird strike». Flyet som ble truffet, var et Embraer 190 – en KLM Cityhopper med kjennetegn PH-EZH – med en kapasitet på 100 passasjerer. Det nederlandske flyselskapet har 32 slike fly i sin flåte.

– Det er to fan-blader i motoren som er blitt bøyd i kollisjonen. KLM har sendt en tekniker opp fra Amsterdam, så vi regner med at flyet blir reparert i løpet av dagen lørdag, sier fungerende lufthavnsjef Morten Wathne ved Stavanger lufthavn til Aftenbladet.

 


Proffsyklisten Alexander Kristoff fra Stavanger var en av passasjerene om bord i flyet, som skulle til Amsterdam lørdag morgen. Foto: Pål Christensen

– Ingen panikk om bord

Proffsyklisten fra Stavanger flyr ofte, men har aldri tidligere opplevd kollisjon med fugl.

– Det var ingen panikk om bord. Jeg følte at passasjerene tok hendelsen med fatning, sier Kristoff.

Han var på vei til Belgia for å sykle femdagersrittet Tour de Wallonie for laget UAE Team Emirates, og fikk dermed en uventet start på reisen.

– Vi fikk beskjed om hva som hadde hendt da vi var tilbake ved gaten. Jeg fikk ut bagasjen og dro hjem, men ble booket om til den neste KLM-avgangen klokken 12, forteller Alexander Kristoff til Aftenbladet.

– Et betydelig problem

Fuglekollisjoner, eller «bird strikes», er en betydelig utfordring både for Sola og mange andre lufthavner. Som regel er det ikke mye dramatikk rundt hendelsene – og heldigvis langt unna alvoret som under ulykken i januar 2009, da et fly måtte nødlande i Hudson-elva i USA etter å ha kollidert med en flokk gjess.

Fram til hendelsen lørdag morgen viser Luftfartstilsynets statistikk at det har vært elleve fuglekollisjoner ved Stavanger lufthavn til nå i år.

 

KLM-flyet ble parkert ved terminalen i påvente av reparasjon lørdag. Foto: Carina Johansen

I fjor var tallet 46, ifølge statistikken.

– Dette er et betydelig problem, og Sola har vært ganske utsatt for denne plagen. Sola er et trekkområde for fugl, og først og fremst er det ulike måkearter som skaper utfordringer. Dette er gjerne større fugler som ofte opererer i flokker, noe som betyr potensial for å skape uønskede hendelser. Dette er selvfølgelig også noe flyselskapene er veldig opptatt av, sier Wathne til Aftenbladet.

Samtidig understreker Wathne at statistikken ikke sier noe om hvor alvorlige de ulike kollisjonene er.

– Hvis vi finner døde fugler ved flyplassen, kategoriserer vi det som et «bird strike». Og statistikken sier ikke noe om det er stor fugl, liten fugl eller om det er én eller mange fugler, sier han.

26 robotklippere i arbeid

Wathne opplyser at Avinor bruker mye tid og ressurser for å få bukt med fugleproblemene i områdene på og rundt flyplassen, og ramser opp noen av tiltakene:

  • Fugle r bil som kjører rundt på rullebanen for å sjekke om det er fugl i området før avgangene.
  • Skremming med laser
  • Skremmeskudd
  • Fugl blir skutt i enkelte tilfeller
  • Mye vegetasjon er fjernet
  • 26 robotklippere klipper gress kontinuerlig i et 550 dekar stort område. Dette holder gresset lavt og bidrar til å unngå at fuglene beiter eller at de etablerer reir

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.