mandag 31. januar 2022

Helikopter - Forsvaret har i praksis ikke militær helikopterstøtte på fartøyene - ABC Nyheter

 

Betydelig færre kystvakttokt med helikopter om bord

NTB 

for 3 timer siden

Foto: Forsvaret


I et normalår skal Kystvakten ha 1.080 seilingsdøgn med helikopter om bord fordelt på fire skip. I år ligger det an til å bli færre enn 680 døgn.

Ett kystvaktskip er allerede faset ut, men det første skipet av den nye Jan Mayen-klassen ikke er ventet å være på plass før mot slutten av året. I tillegg er et annet skip på verft fram til midten av mars for oppgradering. Dermed er målet justert ned til 680 seilingsdøgn med NH90-helikopter om bord, skriver forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) i et svar til Høyres Hårek Elvenes (H).

– Dette behovet er ikke dekket slik helikoptersituasjonen er nå, skriver Enoksen. Han forklarer at erfaringen med Kystvaktens NH90-helikoptre gjør at det er «betydelig usikkerhet» knyttet til 337-skvadronens planer om drøyt 200 seilingsdøgn med helikopter.

– Dette er en alvorlig situasjon. Kystvaktens operative evne er redusert. Det begynner å haste med å finne en løsning som på sikt kan gi Kystvakten fullverdig tilgang på helikoptre, skriver Elvenes, som er Høyres forsvarspolitiske talsperson, i en epost til NTB.

I perioder leier Forsvaret inn sivile helikoptre for å trene og opprettholde kompetansen.

– Innleie av helikoptre er helt nødvendig, men dette er kun en midlertidig løsning, skriver Elvenes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.