torsdag 10. mars 2022

Kinesisk militærfly har angivelig havarert i Sør Kinahavet - ABC Nyheter

 

Taiwan: Kinesisk krigsfly krasjet i Sør-Kina-havet 

Magnus Fossen

1 time siden

© Leveres av ABC Nyheter Ifølge taiwansk etterretning skal et kinesisk Shaanxi Y-8 militærfly ha krasjet i Sør-Kina-havet. Kina har ikke bekreftet hendelsen.

Det er South China Morning Post som henviser til taiwansk etterretning, som mener et kinesisk Shaanxi Y-8-krigsfly krasjet i det omstridte Sør-Kina-havet tidligere i mars.

Etterretningstjenesten oppdaterte taiwanske folkevalgte om hendelsen torsdag, og fortalte at Folkets frigjøringshær kort tid senere annonserte militærøvelser i området, som et påskudd for å gjøre søk etter flyet og hindre at andre land skulle komme over flyvraket. Ifølge den taiwanske etterretningen utførte Kina søk- og redning etter flyet 1. og 2. mars.

Kina bekrefter øvelse

Kina har ikke vedkjent at flyulykken, eller en søk- og redningsoperasjon har funnet sted, men har varslet at det vil være militære øvelser i området frem til 15. mars og advart shipping-selskaper om å holde skip unna området.

Den påståtte flykrasjen er tidligere også meldt av vietnamesiske journalister.

Shaanxi Y-8 er et mellomstort militært transportfly, basert på Sovjetiske Antonov An-12. Varianten som skal ha krasjet i havet, skal ifølge taiwanske myndigheter ha vært spesialisert som et krigsfly som kan fange opp u-båter.

Testet respons mens fokus er på Ukraina

Flyulykken skal ha skjedd sørøst for Hainan nær Den nistiplede linjen, som markerer områdene Kina gjør krav på i Sør-Kina-havet

Ifølge den taiwanske rapporten ville Kina også bruke hendelsen til «å teste responsen til amerikanerne, og de andre aktørene som gjør krav på havområder i området», mens verdens fokus i stor grad er rettet mot konflikten i Ukraina.

Kina gjør krav på mesteparten av Sør-Kina-havet, inkludert farvann som ligger innenfor territorialfarvannet til Vietnam og Filippinene, og har bygd militære installasjoner på kunstige øyer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.