søndag 6. mars 2022

Ukraina får antakelig MiG-29 fra Polen - Nettavisen / Wall Street Journal

 

WSJ: USA og Polen i samtaler om å levere fly til Ukraina

 

NTB

for 7 timer siden


MiG-29 Ukrainas Luftforsvar

F-16  Block 70/72 - Arkivbilde

USA og Polen er angivelig i forhandlinger om en avtale der Polen sender fly fra Sovjet-tiden til Ukraina i bytte mot amerikanske jagerfly av typen F-16. 

Det er Wall Street Journal som får opplyst dette av amerikanske tjenestepersoner. En slik avtale vil måtte få grønt lys fra både Det hvite hus og Kongressen, skriver avisa.

De angivelige forhandlingene kommer etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lørdag hadde et videomøte med Senatet, der han ba om russiskproduserte fly til bruk i kampen mot den russiske invasjonshæren.

Østeuropeiske Nato-land har en rekke russiskproduserte fly tilgjengelig, typer som det ukrainske militæret er kjent med. De stammer fra Sovjet-tiden, men har i mange tilfeller vært i bruk fram til våre dager.

På spørsmål om hva Ukraina trenger aller mest, skal Zelenskyj ifølge avisas kilder ha svart jagerfly, før han tok opp en flyforbudssone over Ukraina for å skjerme landet fra russiske flyangrep, noe USA og Nato har utelukket.

Gjennom en oversetter skal Zelenskyj angivelig ha sagt «om dere ikke kan gjøre det, så gi meg i det minste fly», skriver avisa.

En amerikansk tjenesteperson sier til avisa at andre allierte jobber med å forsyne Ukraina med russiskproduserte fly, og at USA vil erstatte dem med amerikanske fly.

– Vi står ikke i veien, siteres tjenestepersonen på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.