onsdag 5. oktober 2022

Norsk sikkerhetspolitikk i støpeskjeen - NRK

I Debatten i går tok virkelig Orlogskaptein og forsker på sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen bladet fra munnen når det gjelder norsk unnfallenhet overfor russerne gjennom mange år. Uten å repetere det han sa så pekte han på en rekke elementer som demonstrerte det han mente meget godt. Tøfft gjort Strommen! Vi har over en lengre periode sett at russerne har tatt seg til rette i Nordishavet, bl.a. gjennom opprettelsen av fareområder som stenger norsk, lovlig ferdsel ute, eksempelvis innenfor Bodø Oceanic FIR, og i norsk økonomisk sone. Jeg har ikke sett noen protester på dette, ei heller mottiltak. I stedet lar vi russiske fartøyer operere nær norskekysten og til norske havner. Vi er redde for russerne og deres eventuelle represalier overfor norsk fiskerivirksomhet i nord, og overfor våre fly som regelmessig patruljerer i internasjonalt luftrom utenfor russerkysten. Eller norske militærhelikoptre som opererer til øya Hopen som er underlagt Svalbardtraktaten, noe jeg har skrevet om tidligere. 

Storberget og hans utvalg har en særdeles vanskelig oppgave nå siden målet deres hele tiden er bevegelig. Russerne finner på mer krøll etter hvert, stol på det, og de kan gå fri all den tid vi ikke kan bevise at det er dem. Vi kan ikke en gang uskadeliggjøre droner som opererer ulovlig i internasjonalt luftrom  (innenfor  500m fra oljeinstallasjoner)  fordi minst fire departementer er involvert. Ja, tøfft dette, men Støre må bevise overfor folket at han har styringen.

På den nasjonale Beredskapskonferansen for en måned siden, var det meget tydelig for undertegnede at oljevirksomheten lever i sin egen boble hvor de nær sagt får styre som de vil, spesielt gjeldende for sikkerhet. Jeg uttrykte at de ikke har noe internasjonalt samlende organ slik luftfarten har, altså ICAO. De har heller ikke noe som likner på EASA, altså et styrende europeisk luftfartsorgan. For meg så virket dette veldig u-europeisk. Ja, nesten eldgammelt. For øvrig var ikke Sivilforsvaret representert. Jeg satt sammen med to fra Statsforvalteren Rogaland, som forvalter Sivilforsvaret. De hadde ikke peiling på tilfluktsrom og slikt.....

Da krigen startet den 24. februar, var oljefondets verdi 11500 milliarder. I dag er verdien 12 270 milliarder. Norge kan bruke 3% av avkastningen. Vi er ikke i nærheten av det. Vi må styrke Forsvaret og det NÅ!  Sa jeg noe om det avskyelige ordet krigsprofitør? Norge og Pensjonsfond Utland har en voldsomt stor aksjepost hos våpenprodusenten Raytheon.......

Hilsen fra vakre Cefalu, Sicilia.

Dette bildet av Akademik B. Petrov ble tatt onsdag formiddag.

FOTO: PRIVAT

Sjekk hele historien her: https://tinyurl.com/3cptdey8

Her er det russiske «spionskipet» på tokt i Nordsjøen

Et russisk fartøy som er registrert som et forskningsskip har passert norske olje- og gassfelt. Forsker mener det helt åpenbart er et spionskip.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.