fredag 18. november 2022

Nord Stream sabotasjen - Oppdatering - ABC Nyheter / SAPO Twitter


Analyser av sprengstoffet kan gi opplysninger om kilden. Det kan godt være at akkurat det moment er forutsatt av sabotørene som kan legge igjen et falskt spor. (Red.)


Ekspert tror funn kan peke på hvem som står bak Nord Stream-sabotasje

NTB

18. nov. 2022 09:20 – Oppdatert 18. nov. 2022 12:38

 Sverige bekrefter sabotasje på Nord Stream-ledningen etter funn av rester av eksplosiver på flere gjenstander. En ekspert tror funnene kan peke på den skyldige.

Svensk påtalemyndighet konkluderte fredag med at hendelsen var grov sabotasje, i tråd med det som tidligere er anslått fra en rekke hold.

Gjennom de åstedsundersøkelse som er gjort på stedet i Østersjøen, ble det gjort omfattende beslag, og området har blitt grundig dokumentert, sier aktor Mats Ljungqvist, som leder etterforskningen, i en pressemelding.

Han forteller at analysene har vist rester av sprengstoff på flere av de fremmede gjenstandene som er hentet opp fra havbunnen.

Det avanserte analysearbeidet fortsetter for å kunne trekke enda sikrere konklusjoner om hendelsen, sier Ljungqvist.



Bekräftat sabotage vid gasledningarna

Publicerad 18 november 2022

Säkerhetspolisen bedriver ett intensivt arbete i förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Utredningen visar att det rör sig om ett grovt sabotage.

Vid de brottsplatsundersökningar som genomförts på plats i Östersjön har området och de omfattande skadorna på gasledningarna till följd av detonationerna dokumenterats utförligt. Flera beslag har gjorts och bland annat har främmande föremål påträffats. Vid analyser som utförts har rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som tagits i beslag identifierats.

Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen. Utredningen är omfattande och komplex. Den fortsatta förundersökningen får visa om någon kan delges misstanke och senare åtalas.

Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Säkerhetspolisen samverkar med flera myndigheter, bland annat har Kustbevakningen, Försvarsmakten och Polismyndigheten biträtt i arbetet.

Åklagarmyndighetens pressmeddelande

Det som inträffat i Östersjön är mycket allvarligt. Säkerhetspolisen följer utvecklingen noga och vidtar åtgärder som behövs utifrån myndighetens uppdrag att skydda Sverige och Sveriges säkerhet.

Publicerad

 18 november 2022


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.