lørdag 11. november 2023

SAR - Hovedredingssentralen er ikke fornøyd med SAR Queens ytelse i høyden - NRK

 

Jeg lurer på hva slag vektbergninger som er gjort her. Er regnestykket til HRS basert på et helikopter som har max gross weight, i operativ konfigurasjon med full tank, eller hva er dette. Helikopteret er tungt ja, men det har mye mer krefter relativt sett enn Sea King. At det ikke kan løfte èn person i en høyde på 7500 fot er vanskelig å tro på. Her må produsenten på banen med sitt regnestykke. Uten sammelikning forøvrig er det verdt å nevne at det har vært helikopter på toppen av Mt. Everest. (Red.)

Forsvarets nye redningshelikopter er for tungt til å løse oppdrag høyt til fjells

Hovedredningssentralen er bekymret for beredskapen når den nye typen redningshelikopter skal brukes over alt. SAR Queen er nesten dobbelt så tungt som den gamle typen og har problemer med å løse oppdrag i høyfjellet.


Redningshelikopteret Sar Queen søker etter en person i en skog. Det er i skumringen og vi kan se helikopterets lyskastere som er rettet nedover mot bakken. Vi kan også se toppen på noen trær

SÅRBART: En redningstjeneste med bare SAR Queen-helikoptre er sårbare for tekniske feil og lite egnet i høyfjellet. Nå advarer Hovedredningssentralen.

FOTO: BJARTE JOHANNESEN / NRK

Knut-Sverre HornJournalist

 En systemfeil på de nye redningshelikoptrene vil i praksis kunne føre til at Norge står helt uten en helikopterberedskap, sier Jon Halvorsen, direktør ved Hovedredningssentralen (HRS).

Han har skrevet brev til Justisdepartementet og bedt om at de bremser innføringen av det nye helikopteret.

Av hensyn til beredskapen bør de sivile operatørene med en annen type helikopter få fortsette, mener han.

Hovedredningssentralen har spesielt to bekymringer:

·         Det er en stor risiko ved å ha bare én helikoptertype til søk og redning. Dersom det oppdages en teknisk feil som gjør at helikoptertypen må settes på bakken, vil det ramme hele redningstjenesten.

·         Den nye SAR Queen er svært tung og har problemer med å operere i høye fjellområder, der det er tynn luft. 

Sjekk hele artikkelen her: https://tinyurl.com/3ymh7vfp

S


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.