lørdag 8. september 2018

MPA - Overgangsfasen Orion/Poseidon beskrives her - Avisa Vesterålen

Tipper at DA-20 folket er overbegeistret. Dersom du vet noe om dekning av pendlerutgifter fra nord til Gardermoen/Jessheim hører jeg gjerne om det - En standard P-8 besetning består av 9 personer. Det kan virke som om oppgaver som DA-20 har per i dag vil bli overtatt av P-8.(Red.)



Slik bygger de nytt overvåkingsmiljø

:
Norge får fem nye overvåkingsfly av typen P-8 Poseidon i 2022. Slike fly, tilhørende US Navy, har allerede operert fra Andøya flystasjon i perioder. (Foto: Per Gram)

Foto: USN

Fredrik Sørensen
Forsvaret får som kjent fem nye overvåkingsfly av typen P-8 Poseidon i 2022. Disse skal etter hvert erstatte dagens Orion-fly. Stortinget har vedtatt at de nye flyene skal ha hovedbase på Evenes i Ofoten, mens dagens base på Andøya flystasjon skal utrangeres. I henhold til gjeldende stortingsvedtak skal man sanere infrastrukturen på Andøya og frigi hele arealet til kommersiell virksomhet, stikk i strid med hva Forsvarets Operative Hovedkvarter skal ha anbefalt.

717-skvadronen

Ifølge Forsvarets Forum er arbeidet med å skape et nytt P-8-miljø godt i gang. Bladet Vesterålen har over tid beskrevet den store personellflukten fra Andøya etter vedtaket om å flytte basen til Evenes.
Nå melder Forsvarets Forum at personell fra 333-skvadronen, som i dag driver maritim overvåking av nordområdene, vil utgjøre de to første P-8-besetningene sammen med personell fra 717-skvadronen på Gardermoen. Den operative avdelingen ved 717-skvadronen er i dag oppsatt med tre fly av typen DA-20 Jet Falcon, og utfører elektronisk krigføring (EK), EK-trening, kontroll av navigasjons- og innflygningshjelpemidler og VIP-transport.

Skal ha ni

De to første besetningene meldes nå å være klare. Men det trengs mange flere til flyene som skal være operative i 2024.
– Vi trenger ni besetninger, og vi har nå fått på plass de to første – ei instruktørbesetning og ei besetning som skal drive operativ testing og evaluering, sier oberstløytnant Christian Leif Langfeldt, leder for inføringsstøtte av P-8, til Forsvarets Forum.
De to besetningene reiser til USA på nyåret. De skal lære opp de neste besetningene som kommer.
– Det blir spennende. Det er alltid spennende med en helt ny flytype, sier major Stein-Erik Marhaug fra Sortland.
Han skal være pilot på ei besetning, og har snakket med P-8-crew som har operert fra Andøya flystasjon gjentatte ganger det seneste året.
– Jeg tror P-8 blir et fantastisk fly. Det er ingen tvil om at det er framtida, sier Marhaug til fagbladet.
Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, skal P-3 Orion fra Andøya og P-8 Poseidon fra Evenes overlappe hverandre og være i drift samtidig i starten.
Flere kilder Bladet Vesterålen har snakket med antyder at det kan bli vanskelig grunnet den nevnte personellflukten fra dagens norske MPA-miljø.





Klikk for å se kommentarer (1)






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.