fredag 1. oktober 2021

EU sure på Australia - ABC Nyheter

 

Handelssamtaler mellom EU og Australia utsettes 

NTB

 

for 8 timer siden



© Leveres av ABC Nyheter Utsettelsen av handelssamtalene mellom Australia og EU kommer etter at Australia avlyste en stor ubåtkontrakt med Frankrike, til fordel for et forsvarssamarbeid med USA og Storbritannia. Bildet viser en amerikansk Virginia Class i Puget Sound, Washington. US NAVY foto.

Beslutningen kommer i kjølvannet av ubåtsaken, der Australia i forrige måned avlyste en ubåtkontrakt verdt over 350 milliarder kroner med franske Naval Group om å bygge en flåte konvensjonelle ubåter.

I stedet skal Australia bygge minst åtte atomdrevne ubåter i et nytt forsvarssamarbeid med USA og Storbritannia.

Skrinleggingen av den franske avtalen har skapt kraftig sinne i Paris. Franske myndigheter anklager både Australia og USA for å dolke landet i ryggen. Paris svarte med å hente hjem de franske ambassadørene fra Washington og Canberra.

I solidaritet med Frankrike har EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen stilt spørsmål ved om hvorvidt EU kan inngå noen handelsavtale med Australia.

Tehan nektet fredag å si om ubåtavtalen spiller en faktor i forsinkelsen av handelssamtalene. Han bekreftet bare at den tolvte runden med samtaler, som skulle ha startet 12. oktober, er utsatt i én måned.

– Jeg skal møte min motpart i EU, Valdis Dombrovskis, i neste uke for å diskutere den tolvte runden, som nå vil finne sted i november i stedet for oktober, sier Tehan til Reuters.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.