torsdag 3. november 2022

Russiske spionskip har operert ut fra Norge - Stavanger Aftenblad

Da krigen begynte den 24. februar, var oljefondets verdi 11500 milliarder kroner. I dag i morgentimene passerer fondet 12 200 milliarder. Vi kan bruke 3% av avkastningen, men bruker bare 1,5%. Vi bør gå tilbake til den gamle regelen om å kunne benytte 6% når særlige grunner tilsier det.  Det er neppe inflasjonsdrivende å investere i Forsvaret og Sivilforsvaret. 

Når du leser det som fremkommer i artikkelen under, noe som også har vært skrevet om før, så forstår du umiddelbart at angrep på Norge blir den reneste "Turkey Shoot". Vi har gamle helikoptre, gamle ubåter, fly som mangler teknikere og mannskap forøvrig. Og, ikke minst, vi har ikke noe kystforsvar og manglende NASAMS/Patriot dekning av vitale mål på land. Vi må få skikkelige antitank våpen a la Javelin og MANPADS så det holder.  Se på Polen og invester i våpen snarest mulig. 

Når det gjelder Akademik Nemchinov, så regner jeg med at marinedykkere har "inspisert" fartøyet under vannlinjen for å lete etter luker hvor undervannsfarkoster/dykkere kan sendes ned da det lå til kai her. "Å gå under radaren" har blitt et samlebegrep for unngåelse av oppdagelse, i dette tilfelle gjelder det AIS, et norskutviklet satellittbasert system som kan slåes av, men det skal være på, akkurat som transponder i fly. 

Til slutt; valget i USA nå, altså midterm election, kan føre til store endringer i Kongressen. "Trumpian" politikk kan bli gjeninnført med dertil hørende problemer for Ukraina og NATO.  (Red.)


Foto: Stavanger Aftenblad

Fra Dusavik seilte fartøyet forbi Ekofisk før det ble borte fra radaren i 16 timer

Les hele artikkelen her: https://tinyurl.com/jr87auk7 med interaktivt kart.


Russiske skip brukes til godkjente oppdrag, men samtidig driver de etterretning, ifølge ekspert. Slik har skipene seilt nær olje- og gassinstallasjoner.

·         Marius Wiig Holmen

Journalist

·         Håkon Åreskjold

Redaksjonell utvikler

Publisert: Publisert:

For mindre enn 2 timer siden

De russiske skipene med Akademik til «fornavn» opererer som forskningsskip, men eksperter har advart mot at disse driver med mer enn det.

Spionskip, er de blitt kalt.

Ni slike skip har fartet Nordsjøen og Østersjøen rundt siden juni i år, ifølge Aftenposten.

De har også vært innom havner i Rogaland flere ganger tidligere, og Aftenbladet kan nå vise at:

  • Ett av skipene seilte en annen rute enn det oppga til norske myndigheter.
  • Et annet forsvant plutselig fra radaren i 16 timer – ikke langt fra gassrør og oljefelt.

Avstikker til oljerørledning

I fjor gikk en norsk los om bord på «Akademik Nemchinov», og oppdaget at det hang et bilde av et norsk etterretningsfartøy på broen.

Ved bildet sto det skrevet: «Slik ser fienden ut».

Det samme skipet lå til kai ni timer i Dusavik i september i fjor.

Aftenbladet har innhentet såkalte  fra det nederlandske nettstedet Vesselfinder.com for å se hvor skipet deretter tok turen.

AIS-data er noe skipstrafikken over hele verden bruker. Skip sender hyppig ut informasjon om blant annet identitet, posisjon og fart.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.