mandag 13. mars 2023

Oljefondet - Norges Bank Investment Manager

 


"Avkastningen

Over halvparten av fondets verdi er avkastning på fondets investeringer. Fra 1998 har fondet hatt en årlig avkastning på 5,7 prosent, som tilsvarer 6 370 milliarder kroner."  

Jeg kan føye til at fondets verdi har steget med 2 300 milliarder kroner etter at krigen begynte den 24.2.22. Per i dag ligger verdien på 13 800 milliarder.

Den såkalte handlingsregelen tillater bruk av 3% av avkastningen. Det har vært populært for å demonstrere kontroll over økonomien, at politikerne ikke benytter hele beløpet. Norge bør etter min mening heve handlingsregelen til 5% gitt en situasjonen vi er i og behovet for å kjøpe inn moderne våpensystemer. Undertegnede har det direkte fra Forsvaret, gjengitt på bloggen tidligere, at det ikke er inflasjonsdrivende å kjøpe inn materiell og våpensystemer fra utlandet som Ubåter, Raytheon byggede missiler som NSM, Javelin anti tank missiler etc. 

Russland har utpekt Norge som en fiende, i tilfelle du ikke har fått det med deg. Ved siste sjekk har jeg fra en kilde at Norge ligger godt under 2% av BNP målet til Stoltenberg. Det er nå på 1,47%. Det er som om det ikke har gått opp for politikerne at vår nabo i øst har invadert et demokratisk naboland på den mest brutale og motbydelige måte med brudd på alle krigens- og folkerettslige lover og regler.


Husk Butsja:

En ukrainsk soldat foran ødelagte russiske stridsvogner i Butsja, byen som tidlig i krigen ble et eksempel – og et symbol – på siviles lidelser og grusomheter begått under Russlands invasjon av Ukraina. Nå planlegger Den internasjonale straffedomstolen (ICC) de første formelle anklagene mot Russland om krigsforbrytelser. Foto: Felipe Dana / AP






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.