tirsdag 1. september 2015

VG: Gardermoen tar opp kampen mot Kastrup - Vel, ikke helt, ikke før tullet under blir fikset

Skal du til Stavanger fra utlandet via Gardermoen, må du tollklarere på Gardermoen og sjekke inn all bagasje på nytt for innenriksflygingen. Inntil dette er fikset er OSL dessverre en perifer og uinteressant flyplass for undertegnede. Kanskje det blir fikset i løpet av 4 mndr? Følg med.
Connecting Norway starter opp 1. september
1. september 2015 åpner vi en prøveordning for passasjerer som kommer fra utlandet og skal videre med fly i Norge.
Prøveordningen, som har fått navnet «Connecting Norway» (tidligere «forenklet transfer»), innebærer at passasjerene slipper å hente bagasjen i bagasjehallen og levere bagasjen på nytt. I stedet kan passasjerene gå direkte fra flyet til et nytt tollområde i avgangshall utland hvor passasjerene går igjennom tollen. Derfra går de rett inn i avgangshall innland. Det betyr at passasjerene slipper å passere en ny sikkerhetskontroll, og de får kortere vei å gå. Målet er å gi de som mellomlander på Oslo Lufthavn en enda bedre opplevelse.
Hvem er omfattet av prøveordningen?
Prøveordningen gjelder i første omgang for passasjerer som reiser via OSL med SAS, Norwegian eller Widerøe, som har gjennomgående billett. Det betyr at bagasjelappen er merket med sluttdestinasjonen og ikke med OSL når de sjekker inn i utlandet. Majoriteten av passasjerene som mellomlander på Oslo Lufthavn har i dag gjennomgående billett.
I starten vil ordningen gjelde for alle flyvninger fra Milano. Deretter vil vi gradvis inkludere flere flyvninger og flyselskaper. Slik sikrer vi at vi har en gjennomtestet og god løsning når prøveordningen etter hvert gjelder for majoriteten av passasjerene som mellomlander på Oslo Lufthavn med gjennomgående billett.
Den nye tjenesten har stor politisk interesse, og det legges opp til en offisiell åpning av ordningen i desember.
Hvor skal passasjerene gå?
Alle passasjerer med connecting flights vil bli ledet fra flyet og ut i avgangshall utland, dersom flyet er omfattet av prøveordningen. De vil altså ikke gå opp på mesaninen og ned i bagasjehallen eller via transferpunkt ved gate 42 (TR42) som tidligere. Passasjerer som reiser utland – innland med to separate billetter kan ikke benytte ordningen. I det nye tollområdet i avgangshall utland, må passasjerene:
1. Avvente beskjed på monitorene om at bagasjen på flighten er klarert.
2. Gå til inngangen av tollfilteret hvor de scanner ankomstdokumentasjonen på en automat. Dette binder bilder av bagasjen til den enkelte passasjer.
3. Passere gjennom tollfilteret og fortsette videre inn i avgangshall innland.
Alle involverte aktører har mottatt et eget opplæringsopplegg som i disse dager rulles ut til ansatte som berøres av den nye ordningen.
Tollbehandling
All tollbehandling foretas på Oslo Lufthavn. Hvis tollvesenet ønsker å gjennomføre en tollkontroll av innsjekket bagasje, vil det gjøres i det nye tollfilteret. I slike tilfeller vil passasjeren bli sikkerhetskontrollert på stedet. Deretter kan passasjerer gå direkte til innlandsterminalen.
Handlere vil scanne og fotografere den innsjekkede bagasjen i et eget bagasjesystem, før den fraktes videre til neste flight. Alt i alt vil ordningen føre til at passasjerer bruker mindre tid fra ankomst og over til avgangshall innland.

Oslo Lufthavn har utarbeidet en egen animasjonsfilm som viser hvordan den nye prøveordningen vil fungere. Se filmen nedenfor. Har du spørsmål eller innspill knyttet til «Connecting Norway» kan du sende en e-post til kommunikasjon@osl.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.