tirsdag 19. februar 2019

Drone testes av Stats- og Forsvarsminister på Eggemoen - nettavisen

Den amerikanske og franske hæren bruker over en milliard på å kjøpe den norskproduserte dronen.
19.02.19 14:50
EGGEMOEN (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) besøkte tirsdag droneprodusenten Flir Systems på Eggemoen i Hønefoss. 
- Det er en finnmarksmygg, roper Solberg lattermildt til finnmarkingen Bakke-Jensen mens hun ivrig styrer det som er verdens minste drone som nå produseres i Norge.
Dypt konsentrert følger hun med på en skjerm hvor dronen er, før hun styrer den tilbake og den blir hengende over henne.
- Det var jo morsomt, men det var litt krevende å lære i starten. Jeg skjønner at dette er bra teknikk, og at dette er lurt om du skal se over en haug eller ha oversiktsbilder. Og så er det ikke så mange som ser en så liten drone, sier Solberg til Nettavisen.

- Det er ganske unikt

Siden 2014 har nemlig verdens minste og mest avanserte drone blitt laget på Eggemoen, men i januar i år skjedde det store ting som har satt produksjonen i høygir. Da inngikk nemlig droneprodusenten en avtale om levering av såkalte nanodroner til den amerikanske og franske hæren.
To kontrakter med en verdi på til sammen over 1 milliard kroner.
- Det er ganske unikt i norsk forsvarsindustrihistorie, sier Ole Aguirre, som er ansvarlig for Flirs myndighetskontakt i Norge, til Nettavisen.
Dronene brukes i dag også av det norske Forsvaret.
- Dette er noe vi har jobbet for i mange år, og som vil sikre arbeidsplasser i Norge i mange år framover. I praksis betyr det at vi kommer til å utvide med rundt 20 ansatte bare i år, og sannsynligvis enda flere, opp mot 40 personer, forteller Aguirre.
I dag har selskapet 110 ansatte.

Veier rundt 18 gram

Nanodronen er hundre prosent utviklet i Norge, og har de siste årene blitt en eksportsuksess. Dronen, PD-100 Black Hornet, er laget for å bidra til rekognosering for soldater. Og den veier bare 18 gram.
UTVIDER: Ole Aguirre i Flir forteller om drone-suksessen og planene om utvidelser og flere ansatte. Foto: Privat
- Det er et bittelite helikopter, som kan opereres fra en soldat for å se rundt hushjørner, over hustak og over bakketopper. Den er nesten helt stillegående, så den er vanskelig både å se og høre, og den gir live video og bilder tilbake til en liten skjerm som soldaten har, beskriver Aguirre, og legger til:
- Det høres kanskje ikke så veldig fancy ut, men det er den eneste som er laget for militært bruk.Dronen har en hastighet på fem meter i sekundet (18 km/t), og tåler vindkast på 20 knop (37 km/t). Den har en flytid på 25 minutter før den må lades.

- Ikke til private

Så langt har bedriften levert over 8000 slike droner, til 32 forskjellige land, men eksakt hvor mange de skal levere til amerikanerne, kan han av kontraktsmessige hensyn ikke si.
- Men det er et større antall, og meningen er at det skal være et slikt system per ti-mannspatrulje i den amerikanske hæren. Vi har allerede begynt å levere, så det er fortløpende leveranse, sier han.
Kontrakten med den amerikanske hæren løper i to år, mens kontrakten med den franske hæren varer fram til 2024.
- Kan private kjøpe dronen?
- Nei, den kan bare selges til myndighetsorganisasjoner, da først og fremst forsvars- og politienheter. Den kan selges til andre aktører, herunder større selskaper som trenger dem i sitt sikkerhetssystem, men da kan de ikke eksporteres ut av landet, sier Aguirre.

- Kan bli veldig sterke

Dronen som Solberg og Bakke-Jensen selv fikk styre på Eggemoen, er den siste nyvinningen fra selskapet, og nå håper Flir at det norske Forsvaret også vil gå til innkjøp av den.
- Vi ønsker at Forsvaret skal kjøpe den nye, så vi kan fortelle hele verden at Norge er en god og fornøyd bruker, sa visepresident Christian Fekete i Flir da han presenterte bedriften.
Hvorvidt det vil skje, var det ingen som svarte på, men Solberg er klar på at dette er noe som det må satses videre på:
- Det er imponerende å se hvilken teknologi vi har i Norge. Ikke minst er det en nisje som Norge kan bli veldig sterke på. Det er litt av dette vi skal leve av i fremtiden, være god på teknologiske spørsmål og bruke det vi kan på andre områder, sier hun til Nettavisen.
NANODRONE: Dronen er veldig liten, nesten lydløs og har en flytid på 25 minutter før den må lades. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Kjøpt opp av amerikanere

Dronefirmaet, som tidligere het Prox Dynamics, ble kjøpt opp av det amerikanske selskapet Flir systems for 1,1 milliarder kroner i 2016, men i kontraktsforhandlingene gikk Pentagon med på at produksjonen fortsatt kan foregå i Norge, fordi det kan gjøres smartere og billigere her.












TESTPILOT: Statsminister Erna Solberg styrer her verdens minste drone på Eggemoen i Hønefoss. Dronen er solgt til hæren i en rekke land. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
I tillegg til produksjonslokalene på Eggemoen, har Flir sitt hovedkontor i Asker, i tillegg til en avdeling i USA.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.