onsdag 25. mai 2022

Flyr taper penger - Nettavisen

 

Kjempesmell for Flyr i første kvartal

Jan Revfem - for 1 t siden

FølgVis profil

· 

© Leveres av Nettavisen

Kjempesmell for Flyr i første kvartal

Flyr melder onsdag morgen om passasjerinntekter i første kvartal på 78 millioner kroner. Men kostnadene utgjorde 262 millioner kroner, slik at driftsunderskuddet fra januar til mars ble 212 millioner.

Etter skatt tapte Flyr i årets tre første måneder 211 millioner kroner. Selskapet skriver i en børsmelding at første kvartal var kjennetegnet av koronabølgen og krigen i Ukraina, som påvirket etterspørselen etter flyreiser.

I gjennomsnitt fylte Flyr opp 58,4 prosent av setene i første kvartal. I alt 164.000 passasjerer fløy med lavprisselskapet fra januar til mars. Men til tross for et utfordrende marked mener Flyr at det er gode utsikter når vi nå går inn i sommersesongen.

Les også: Flyr dumper prisene fra start: - Vil vise seg frem

Fremgang

– Flyr gjør fremskritt i henhold til planene. Vårt tilbud er blitt godt mottatt i markedet, og vi er glade for en positiv utvikling etter en lang periode som er tungt påvirket av pandemien.

– Vi er nå forberedt for sommersesongen med 44 ruter til 38 reisemål, og tidlige bestillinger indikerer et betydelig oppsving i aktivitetene fremover, uttaler adm. direktør Tonje Wikstrøm Frislid i børsmeldingen.

I årets tre første måneder svidde Flyr av 143 millioner kroner fra den underliggende driften av selskapet, den såkalte kontantstrømmen. Det er nærmere 50 millioner kroner i måneden.

Ved utgangen av kvartalet hadde Flyr 271 millioner kroner i kontanter, men selskapet har i etterkant styrket likviditeten.

Les også: Dagfinn fikk beskjed om at SAS-flygningen hans ble kansellert: - Hvorfor lyver de om dette?

Inn med 1,1 milliarder

Selskapet måtte nylig hente inn 250 millioner kroner i frisk kapital fra eierne, totalt 1,1 milliarder siden starten. Flere kjente investorer bidro i mai i kapitalutvidelsen, men solgte nylig unna.

Denne kapitalutvidelsen kom bare noen måneder etter den forrige, der småaksjonærene stod i fare for å bli vannet ut. Det er store beløp som er svidd av i en svært vanskelig periode for luftfarten.

I oppstartsåret 2021 (første flyvning 30. juni) tapte Flyr 437 millioner kroner i et år preget av store restriksjoner for luftfarten. I fjorårets siste kvartal svidde selskapet av 50 millioner kroner i måneden. Regjeringen har ikke villet gi Flyr koronastøtte.

Les også: Gigantkansellering: 150.000 SAS-kunder kan få sommerferien sin endret

Stortap for Norwegian

Første kvartal i år har også vært preget av restriksjoner for luftfarten. Norwegian tapte 849 millioner kroner på driften i årets tre første måneder. Færre avganger og tommere fly preger driften.

Kabinfaktoren - fyllingsgraden - til Flyr var i april på moderate 61,6 prosent, mens den var på 54 prosent i januar og 47 prosent i desember. Flåten består nå av åtte fly.

Kursutviklingen siden børsintroduksjonen i fjor vært har derfor vært en mer eller mindre sammenhengende nedtur. Som grafen under viser, er kursnedgangen hele 75 prosent til 1,14 kroner.

RETT NED: Etter en liten opptur i april, har Flyr-kursen gått rett ned. Behovet for mer penger fra eierne er hovedårsaken. Foto: (Infront)

Markedsverdien av Flyr ved børsslutt tirsdag var 719 millioner kroner.

Braathen-arvingen Erik G. Braathen (66) etablerte under koronahøsten 2020 Flyr AS og er styreleder og største eier med 8,50 prosent.

Selskapet flyr mellom norske byer og innen (Sør-)Europa. Lavprisselskapet har som mål å levere den enkleste flyreisen til passasjerene, spesielt gjennom digitale tjenester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.