tirsdag 24. mai 2022

Ukraina - UK vil sende marinefartøyer inn i Svartehavet for å bryte blokaden av hveteeksporten - Nettavisen


Dette vil russerne se på som en provokasjon og de vil intervenere, altså hindre disse fartøyene i sitt forsett. Det betyr bruk av våpen.....  Jeg tror at Ukraina selv ville greid det med nye våpen som de får fra vest.  (Red.)


Storbritannia vil sende krigsskip inn i Svartehavet

Gunnar R. Larsen - for 1 t siden

FølgVis profil


Dersom britene gjør alvor av planene kan dette bli oppfattet som en provokasjon av Russland som i dag kontrollerer det meste av skipstrafikken i Svartehavet.

Ifølge avisen The Times er Storbritannia i dialog med allierte om å sende krigsskip til Svartehavet for å beskytte lasteskip lastet med ukrainsk korn.

Det blir også antatt at Egypt, som allerede er hardt hardt rammet av hvetemangelen, kan være villig til å delta i alliansen.

Les også:CNN: Satellittbilder viser russisk tyveri av ukrainsk korn

Vil bryte Russlands blokade

Målet med forflytningen av britiske marinefartøy skal være å etablere en koalisjon med mål om å bryte Russlands blokade og danne en «beskyttende korridor» ut av den ukrainske havnebyen Odesa.

Som følge av den russiske blokaden blir kornleveranser fra Ukraina effektivt stanset. Dette er ventet å føre til svært alvorlige konsekvenser for den allerede anstrengte matvaresituasjonen i den fattige delen av verden.

Les også:CNN: Vestlig plan for å frakte ut korn fra Ukraina

USA har langdistansemissiler klare

Krigen mellom de store hveteprodusentene Ukraina og Russland har skapt frykt for matmangel, særlig i Midtøsten og Nord-Afrika. (Vitaly Timkiv / AP Photo / NT)

NTB

Derfor er britene nå villige til å gå hardere til verks for å tvinge russerne til å la korntransportene få bevege seg fritt og trygt ut av ukrainske havner, skriver Daily Mail.

Dermed vil Nato-skip kunne komme i nærkontakt med den russiske marinen i Svartehavet.

Ifølge The Times skal USA ha varslet at de vil ha langdistansemissiler i beredskap for å kunne ta ut russiske skip dersom det skulle bli nødvendig for å avskrekke russiske forsøk på å sabotere den nye korridoren.

Les også:CNN: Russisk skip med stjålet korn avvist i flere havner

Millioner av mennesker risikerer sultedøden

I FN er det en utbredt frykt for at tiden er i ferd med å renne ut for å avverge en akutt og langvarig krise i matvareberedskapen.

Flere titalls millioner av mennesker står i fare for å sulte dersom kornet uteblir. Prisene har allerede skutt i været, og svært mange land er nå berørt av dette.

Før krigen ble Ukraina omtalt som «verdens kornkammer». I 2020 sto landet for 28 prosent av verdens samlede hveteeksport, ifølge tall fra FNs mat- og landbruksorganisasjon.

Les også:Verdens sultne venter på korn fra Ukraina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.