mandag 30. mai 2022

Kina mislyktes med avtale med øystater i det sørlige Stillehavet - ABC Nyheter / AP


Legg spesielt merke til kartlegging av havområdene. Det er av stor strategisk betydning for Kina og andre nasjoner som ferdes under havoverflaten. 

Kinesiske Liang Class topp moderne båter - Foto: Covert Shores

(Red.)


Kina og stillehavsland ikke enige om sikkerhetsavtale

NTB - for 1 t siden

FølgVis profil

 

© Leveres av ABC Nyheter


Vestlige land har advart om at forslaget kunne tvinge regionen over i Beijings innflytelsessfære. Men Kinas utenriksminister Wang Yi ser ikke ut til å ha lyktes med å bli enig med de ti øystatene. Forslaget ville innebære en kraftig økning i landets rolle innen sikkerhet, økonomi og politikk i det sørlige Stillehavet.

– Som alltid setter vi konsensus først, sa Fijis statsminister Frank Bainimarama etter møtet, som fant sted mens Wang var i Fijis hovedstad Suva.

Han la til at det trengs en bred enighet før man danner noen nye regionale avtaler. Kinas forslag var at landet skulle bidra til opplæring av politi i stillehavslandene, involvere seg i digital sikkerhet, utvide de politiske båndene og gjennomføre viktig kartlegging av havet, i bytte mot mer tilgang til naturressursene i regionen.

Kina lokket også øystatene med store mengder økonomisk bistand og muligheten for en frihandelsavtale.

Australia og USA har vært særlig misfornøyde med Kinas forsøk på å alliere seg med landene i regionen. Også Mikronesia har vært svært skeptiske og kalt Kinas tilbud «uærlig».


Les mer om denne viktige saken i melding fra Associated Press. Her fremkommer at ikke alt er helt svart for Kinas møter med 10 øy-nasjoner.

https://tinyurl.com/2n64vnny


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.