lørdag 10. september 2022

Norge en krigsprofitør? - The Economist


Det anerkjente bladet, som er britisk, bruker ikke ordet "krigsprofitør", det er veldig negativt ladet, men de uttrykker allikevel det meget tydelig. Jeg har selv kalt Norge krigsprofitør og fått så hatten passer. Det jeg sikter til, som også ligger i kortene til The Economist, er Statens Pensjonsfond Utland (SPU), også kalt Oljefondet, Da krigen startet var jeg på Oljemuseet i Stavanger. Der er det en lystavle som viser, rullerende, oljefondets bevegelser. Beløpet da var 11 527 milliarder kroner. (11 527 270 000 000,-) Per i dag er fondet på  12 254 milliarder, altså en profitt på 727  milliarder,-.    Kall det hva du vil, men det er krigsprofitt, okke som er.... Hvor The Economist har fått tallene sine vet jeg ikke. Den 29.7 kl 16 passerte fondet 12 000 milliarder.  Financial Times skriver også det samme som The Economist. Det kan være at det gjelder andre bergningsgrunnlag enn de fra SPU. 

Tll sist vil jeg nevne at Statens Pensjonsfond Utland har investert tungt i selskaper, bl.a. Raytheon, som produserer våpen en masse som bl.a. leveres til Ukraina. Ikke mindre enn 11 milliarder kroner er verdien på Norges investering i selskapet som også samarbeider meget nært med Kongsberg om produksjonen av JSM og NASAMS.  Avkastningen er naturligvis krigsprofitt. (Red.)

KLART OPPGJØR: Ifølge The Economist vil Norge sitte igjen med over 200 milliarder dollar i inntekter i året som følge av olje-, gass- og strøminntekter som følge av Ukraina-krigen. 

The Economist mener Norges økte inntekter som følge av Ukraina-krigen er «pinlig»

Med et bilde av et stort pengeskap og med overskriften «Norges profitt på krig i Europa er pinlig» tar The Economist et kraftig oppgjør med Norge.

NTB

PUBLISERT 

Bakgrunnen for kritikken er at Norge i det siste har tjent veldig mye penger på å selge gass, olje og strøm til Europa. Prisen på disse varene har økt kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina.

Det var Aftenposten som først omtalte artikkelen.

Ifølge The Economist vil Norge sitte igjen med over 200 milliarder dollar i inntekter i året som følge av olje-, gass- og strøminntekter som følge av Ukraina-krigen. Det tilsvarer nær 2.000 milliarder kroner. I et normalår har Norge rundt 50 milliarder dollar i inntekter fra dette.

Magasinet trekker også fram at Norge har løst strømkrisen med sjenerøse subsidier, og de ønsker seg at land som Norge, som har fått en uventet profitt, skal putte noe av dette i den europeiske felleskassen.

KLART OPPGJØR: Ifølge The Economist vil Norge sitte igjen med over 200 milliarder dollar i inntekter i året som følge av olje-, gass- og strøminntekter som følge av Ukraina-krigen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.