mandag 16. mars 2015

Nordflåten skal øve nær Norge


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Deler av Den russiske nordflåten.
FOTO: Forsvaret

Russland hasteinnkaller 40.000 til militærøvelse i nordområdene

Mer enn 40.000 russiske soldater skal øve i nordområdene, forteller den russiske forsvarsministeren.


President Vladimir Putin har satt Den russiske nordflåten i full beredskap som ledd i en militærøvelse i arktiske strøk, melder det russiske nyhetsbyrået RIA ifølge Reuters.
Byrået siterer den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu.
Ifølge nyhetsbyrået er det både fallskjermstyrker og nordflåten som nå er stilt i høyeste beredskap. Dette er en del av en hastig planlagt militærøvelse i de arktiske strøkene. Den russiske øvelsen finner sted samtidig som vinterøvelsen Joint Viking som pågår i Finnmark.

Tett ved Norge

Nordflåtens base ligger i Murmansk bare 150 kilometer fra norskegrensen.
Det er ikke uvanlig med slike tester av beredskapen.
– Vi registrerer at naboen øver, på samme måte som vi trener på vårt eget område, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter Brynjar Stordal til TV2.no.
– De har kjørt en del sånne beredskapsøvelser som bare delvis har vært varslet internt. Så grunnen til at de gjør dette er nok for å teste beredskapen, forklarer han.
Forsvarsministeren som har ansvaret for den omfattende opprustningen som skjer i Russland, uttaler i intervjuet at Russland nå er utsatt for omfattende trusler mot sin sikkerhet og er derfor nødt til å øke sin militære styrke og kapasiteter.

Svar på vestlig opprustning

- Nye utfordringer og militære trusler tvinger de væpnede styrker til å øke deres militære kapasiteter. Vi retter særlig oppmerksomheten mot det som skjer i nordområdene, sier den russiske forsvarsministeren i intervjuet.
Spenningen mellom øst og vest har nådd det mest alvorlige nivået siden den kalde krigen. Det gjelder ikke bare situasjonen i Ukraina, der Vesten beskylder Russland for omfattende våpenstøtte til opprørerne.
Dette skjer parallelt med at det er rapportert om en rekke tilfeller av nærgående flytrafikk fra russisk side rettet mot NATO-land eller NATO skip.
Øvelsen som russerne nå setter i gang skal omfatte 40.000 soldater, 41 krigsskip, 15 ubåter og mer enn 10 fly og helikoptre, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.