søndag 8. mars 2015

Norwegian - Ingen løsning per søndag kl 0830

Fra Aftenposten:

Sympatistreik i Finland

Norwegian-forhandlinger fortsetter natt til søndag

Mens Norwegian-streiken gikk inn i sitt niende døgn natt til søndag, satt partene fortsatt sammen i enda et forsøk på å få en slutt på konflikten.
Ved midnatt natt til søndag hadde partene sittet sammen i åtte timer, skriver NTB, men det skal være lite som tyder på noen snarlig avklaring.
NTB fikk imidlertid bekreftet fra begge hold lørdag kveld at det blir gjort reelle forsøk på å finne en vei ut av den fastlåste konflikten. Forhandlingene kom i stand klokka 16 lørdag, på fornyet initiativ fra fagforeningen Parat.
Utgangspunktet lørdag kveld skal være et nytt tilbud fra Norwegian, som i stor grad bygget på det siste tilbudet konsernet kom med i meklingen natt til lørdag.
Sentralt i dette tilbudet er en ordning der selskapet vil garantere for pilotenes arbeidsforhold, samt lønns- og arbeidsvilkår, i tre år.

Kansellerer all innenrikstrafikk

Norwegian kansellerer så og si all innenrikstrafikk søndag, bekrefter selskapet overfor Aftenposten.
- Det blir dessverre kanselleringer søndag også. Hvis streiken hadde blitt avblåst nå, så ville det uansett ha blitt kanselleringer, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion til Aftenposten.
- Når streiken blir avblåst, vil det ta noen dager før vi er tilbake til et normalt ruteprogram, sier Mannion.
Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian bekrefter tidligere lørdag overfor Aftenposten at partene snakker sammen igjen, etter at forhandlingene hos Riksmekleren brøt sammen lørdag morgen.
- Vi sendte et tilbud til dem i morges som de svarte at de ville se på. Så har de svart at de vil møtes klokken 15. Vi stiller på møtet. Noe mer informasjon enn det har jeg ikke informasjon om, sier han.
Hverken Norwegian eller Parat har gått ut med hvor de skal møtes.

Planlegger å stanse drivstoff

LO og Parat har varslet sympatiaksjoner for å forhindre at fly som blir ansett brukt til streikebryteri, får tanket drivstoff.
– All flytanking i Norge utføres av medlemmer i LO og Parat. Nå har begge forbund varslet sympatiaksjoner, sier Parats forhandlingssjef, Turid Svendsen til NTB.
Varselet omfatter Gardermoen Fuelling Services, Flytanking i Trondheim, Flytanking i Stavanger, Flytanking Bodø, Flytanking i Bergen og Esso Norge,

Sympatistreik i Finland

Den finske luftfartsunionen IAU innleder natt til søndag sympatistreik til støtte for de streikende flygerne i Norwegian.
Streiken begynner klokka 03 natt til søndag og vil vare til klokka 17 søndag ettermiddag.
Etter det NTB forstår kommer streiken ved flyplassene til å ramme leveransene av mat og drikke til Norwegians 25 flyavganger i Finland i dette tidsrommet.
Det er det norske fagforbundet Parat som har bedt om støtte fra IAU. IAU sier de bestemte seg for å innlede sympatistreik fordi de anser at Norwegian forsøker å angripe flygernes rett til å organisere seg.
Norwegian opplyser at de nå sjekker om de 41 flyvningene til og fra Finland vil kunne gå til tross for streiken.

Kansellerer minst 116 flyavganger søndag

Lørdag ettermiddag endret minst 116 flyavganger status fra «i rute» til «kansellert» på Norwegians egne nettsider.
Tallet gjelder for de fire største flyplassene i Norge, og inkluderer blant annet samtlige innenriksavganger fra Gardermoen, med unntak av ett fly til Bergen.
Det samme gjelder motsatt vei, mens samtlige fly fra Værnes (Trondheim) og Sola (Stavanger) er kansellert i morgen (se full oversikt nederst i saken).
For de mindre flyplassene er det også kanselleringer.
Kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion i Norwegian sier at selskapet har måttet kansellere disse avgangene, og at det ikke er trolig at avgangene kan bli «avkansellert» selv om partene blir enige i løpet av kvelden eller natten.
- Det er dessverre ut til at disse er endelig kansellert. Folk får beskjed via SMS, og kan også sjekke våre nettsider fortløpende. Det er veldig mange kanselleringer i morgen, og vi er svært lei oss for det, sier Mannion.
Noe nøyaktig antall for de som rammes søndag har ikke Norwegian gått ut med ennå, men totalt er rundt 150.000 reisende blitt rammet av pilotstreiken i selskapet.

- Håper inderlig på løsning

Mannion kan ikke si noe om forhandlingene som nå er i gang, eller om Riksmekleren er involvert.
- Det eneste jeg kan si er at vi håper inderlig på en løsning. Men det er veldig vanskelig å si hvor lenge disse møtene vil vare, sier Mannion.
Aftenposten har tidligere meldt at vil Norwegian vil trenge tid på å få flyene i luften igjen etter streiken, fordi det vil ta tid å få fly og crew i posisjon til å fly igjen. Det bekrefter Mannion.
- Etter streiken vil det nok ta noen dager før vi er i normal drift igjen, sier hun.

Inviterer Sveriges statsminister på flytur

TV2 melder at Bjørn Kjos har sendt et formelt brev til Sveriges statsminister Stefan Løvren, som svar på at han i riksdagen uttalte at "det er fullstendig usselt å sette inn streikebrytere"
"Vi vil derfor informere om fakta i saken", skriver Kjos.
- Ifølge europeiske regler ligger ansvaret for passasjerer på oss. Når det er streik i Norwegian Air Norway har vi valgt å gå til andre selskaper og bedt dem fly for oss.  Det er altså ingen som har brukt "streikebrytere", skriver Kjos.
- Hvis statsministeren er interessert, vil jeg gjerne foreslå at han blir med meg på en reise i Sverige eller mellom våre hovedsteder, så han får en bedre forståelse for oss, vårt bidrag som skattebetalere og som skapere av økt konkurranse og flere arbeidsplasser i Sverige, avslutter Kjos.

- Har tilbudt pilotene tre års jobbgaranti

På en pressekonferanse klokken 13.00 lørdag beklaget Norwegian-direktør Bjørn Kjos at flyselskapet fremdeles var rammet av streik.
Kjos hevdet at pilotene hadde fremmet det han kalte «umulige krav». Han hevdet at Parat og Norwegian Pilot Union hadde fremmet krav om 110 flere stillinger enn det selskapet hadde råd til.
Han viste til at selskapet hadde kommet pilotene i møte, ved blant annet å tilby dem en jobbgaranti i tre år. Han sa de måtte kutte noe i antallet pilotstillinger i Norge, men at pilotene ville få tilbud om jobb andre steder i Europa, men med samme lønnsvilkår som i Norge.
Kjos understreket at det ikke kan være slik at bare skandinaviske piloter kan føre fly som er innom Skandinavia.

Vi kan finne løsninger

Parat-leder Hans-Erik Skjæggeru svarte like etter Kjos' pressekonferanse at Norwegian-direktøren måtte slutte å skyve passasjerene fremfor seg og begynne å lete etter løsninger.
- Løsninger kan finnes, sa han lørdag til TV2.
Arbeidstakerne står imidlertid hardt på at de må ha en nødvendig binding til morselskapet Norwegian Air Shuttle.

16 timers mekling førte ikke frem

Riksmekler Nils Dalseide ga beskjed om bruddet en liten stund før klokka 5.30 i morges. Da hadde partene sittet ved forhandlingsbordet i over 16 timer.
- Partene har meddelt at de står fast ved sine tilbud som er uforenelige med hverandre, og at det ikke er grunnlag for å få til en mellomløsning. Da har vi måttet konstatere at ytterligere mekling ikke er egnet til å føre frem til en minnelig løsning som alternativ til en konflikt, sa Nils Dalseide i morges.

- Problemet er at arbeidsgiver kun tar

Halvor Vatnar, leder for Norwegian Pilot Union (NPU), sier det under de frivillige forhandlingene fredag og lørdagsnatten ble ført mer reelle forhandlinger enn da partene gikk fra hverandre for en uke siden.
Vatnar hevder imidlertid at selskapet rir prinsipper og at ledelsen ikke bryr seg om kostnadskutt bare de får lov til å knuse tariffsamarbeidet mellom pilotene.
Pilotene la ifølge Vatnar frem et forslag til en helhetlig løsning som de mener samlet ville spare selskapet for mange titalls millioner kroner.
- Vi har gitt i tidligere samtaler, og vi har gitt mer i disse siste forhandlingene, blant annet gjennom større fleksibilitet og bortfall av kompensasjoner. Tidligere har vi lagt pensjon og forsikringer i potten. Problemet er at arbeidsgiver kun tar, uten å gi noe tilbake, sier pilotenes leder.

Åtte fakta om pilotstreiken i Norwegian

1. 70 flygere i flyselskapet Norwegian gikk ut i streik om morgenen lørdag 28. februar.
2. Fra onsdag gikk ytterligere 650 flygere ut i streik.
3. Selskapet permitterte samtidig opptil 800 kabinansatte.
4. Fra onsdag har så godt som alle innenriksavganger i Skandinavia blitt innstilt, i tillegg til flygningene mellom de tre landenes hovedsteder. Dette rammet rundt 35.000 reisende.
5. De streikende pilotene er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway. De krevde opprinnelig å få tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle.
6. Torsdag ble det kjent at Norwegian i stedet overfører flygerne i Skandinavia til tre nye datterselskap: Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden.
7. Serviceforbundet i Danmark har varslet sympatistreik for 3.000 av sine medlemmer.
8. Fredag klokken 13 møttes partene til frivillig mekling hos Riksmekleren. Like etter klokken 5 lørdag morgen, etter over 16 timer, gikk partene fra hverandre og et nytt brudd var et faktum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.