mandag 14. november 2016

Dronemarkedet - Også Norge er med - DN

Jeg må minne leseren på at i 2007 avholdt Flyoperativt Forum den første internasjonale UAV konferanse i Norge. Samme år skrev Forsvarssjef Sverre Diesen i sin forsvarsstudie av 2007 at Norge ikke skulle befatte seg med UAV`er på nåværende tidspunkt. Vel, verden går videre, også i Norge (Red.)

Anders Martinsen i UAS Norway er sikker på at dronebransjen vil bli viktigere og viktigere. Foto: Hans Torgersen
Anders Martinsen i UAS Norway er sikker på at dronebransjen vil bli viktigere og viktigere. Foto: Hans Torgersen les mer
 

Ny rapport: Spår rakettvekst i dette markedet

I 2021 estimeres det norske dronemarkedet å være verdt 800 millioner kroner og vil sysselsette 90.000 personer. Det er en mangedobling sammenlignet med i dag.
 
– Vi har sett et betydelig taktskifte de siste tre årene, og frem mot 2021 anslås det en kraftig vekst i det norske dronemarkedet som kan knyttes opp mot nærings- og nyttevirksomhet, sier Anders Martinsen, daglig leder i bransjeorganisasjonen UAS Norway.
UAS Norway har i dag 900 medlemmer i Norge, noe som utgjør omtrent halvparten av markedet.
På Dronekonferansen i Oslo mandag offentliggjør organisasjonen Norges aller første undersøkelse blant aktører i bransjen, utført av Droneii.com. (Drone Industry Insights). Til stede på konferansen er også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).
- Frem til nå har dronebransjen vært betydelig undervurdert. Men teknologien knyttet til droner er definitivt ikke i støpeskjeen lenger, og droner vil bli viktigere og viktigere i norsk samfunnsliv fremover – enten det dreier seg om logistikk, forskning, oppmåling, dokumentasjon eller inspeksjon. Selv om 80 prosent av dronemarkedet i dag omfatter fotografering og film, ser vi større vekst i de andre segmentene, sier Martinsen.

Stort vekstpotensial

I mange år har det vært vanskelig å få oversikt over dronemarkedet i Norge. Bare det siste året har det kommet mer enn 1.000 nye operatører, og ifølge UAS Norway er det nå over 1.700 godkjente droneoperatører her i landet. Men frem til nå har man visst veldig lite om aktørene.
I den ferske rapporten kommer det imidlertid tydelig frem hvor stort markedet er i dag, og det anslås også hvor enormt vekstpotensialet er fremover:
I dag sysselsetter dronebransjen 23.000 personer direkte og indirekte. I underkant av 3.000 av disse er såkalte dronepiloter.
De neste fem årene vil det ifølge rapporten bli en mangedobling av antall ansatte som jobber med droner.
– Det anslås at 90.000 arbeidsplasser vil være knyttet til bransjen i 2021, sier Anders Martinsen.

– Blir smartere og smartere

Han opplyser også at dronemarkedet i 2016 er estimert til et nøkternt anslag på 160 millioner kroner, mens det tilsvarende tallet for 2021 er estimert til 800 millioner kroner. 
– Dronene har utviklet seg enormt de siste årene, og de blir smartere og smartere. Dette åpner for at de kan tas i bruk i stadig flere sammenhenger, og også blir viktigere i forsknings- og utviklingssammenheng. Droner er mye mer enn bare et ubemannet fly. Man kan også bruke dem til å samle inn og foredle viktige data, sier Anders Martinsen.
Han er glad for at nordmenn ser langt mer positivt på droner i dag enn de gjorde for bare tre år siden.
– Undersøkelsen viser en betydelig holdningsendring. Folk flest innser i stadig større grad hvor nyttig droneteknologi kan være, sier han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.