søndag 26. mai 2019

DC-6B LN-SUB til Sola Flymuseum - Jan-Petter Helgesen


Historisk Braathen-fly til Sola i sommer

Braathens SAFE tidligere Douglas DC-6B med norsk registrering LN-SUB lander sannsynligvis på Stavanger lufthavn, Sola, i løpet av juli måned.

LN-SUB

Av JAN-PETTER HELGESEN
Sola

Flyet har da ikke vært å se i Norge på nærmere 50 år. Det større flyet med fire stempel-motorer har de siste tiårene fløyet i Alaska som transportfly for selskapet Evert Air Cargo.
Nå skal det få sitt siste oppholdssted på Flyhistorisk Museum, Sola, i Sola sjø. Maskinen som fløy første gang midt i 1950-årene, er i ferd med å gå tom for gangtid i Alaska.
Med finansiering fra Ludvig G. Braathens fond til fremme for norsk luftfart, vil flymuseet på Sola overta flyet for å la det bli hovedattraksjon for flysamlingen i Sømmevågen. Braathen-fondet er på 4,05 millioner kroner. Av dette vil 3,2 millioner gå med til kjøp av flyet og føre det over til Sola.
 Å motta flyet og klargjøre det koster 470 000 kroner. I Sola sjø er det meningen at maskinen må stå ute. Det trengs derfor ytterligere  820 000 kroner for å bevare og vedlikeholde den tidligere Braathen-maskinen i 10 år framover.
Det mangler imidlertid en betydelig del av summen som trengs for å beskytte flyet mot vær og vind. Venneforeningen til Flymuseet ved leder Egil Endresen har derfor startet arbeidet med å skaffe tilstrekkelig med midler via gaver og sponsorer.
Braathens brukte DC-6B-flyene til å bygge opp norsk innenriksflyging og charterreiser til Syden i 1960-årene. Totalt hadde selskapet sju fly av typen i årene 1959 til 1973. Samtlige hadde Sola som base.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.