tirsdag 29. oktober 2019

Sola beholdes som reservebase - Jan-Petter Helgesen


Sola blir militær reservebase

Den militære del av flyplassen på Sola vil ikke bli nedlagt som militær base som foreslått i flere av de seneste fagmilitære råd fra diverse forsvarssjefer.


Jan-Petter Helgesen
Sola

Sola blir idet nyeste rådet sammen med tre andre sivilt eide lufthavner, foreslått opprettholdt i årene framover som reservebaser for Luftforsvaret. Utenom Sola gjelder dette for  Andøya, Bodø og Værnes.

Forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen, skriver i sitt fagmilitære råd for årene 2021 til 2025 at det er viktig å videreføre eksisterende luftoperativ infrastruktur på de fire sivile lufthavnene. De nevnte flyplassene vil ha stor operativ verdi blant annet som mottaksbaser for allierte forsterkninger og forsyninger.

Admiralen nevner ikke i rådet om Sola fortsatt blir en av to norske flyplasser for mottak av amerikanske forsterkninger etter den såkalte COB-modellen. Her har flere ledende personer i Luftforsvaret uttalt at COB-statusen for amerikanske tankfly bør flyttes fra Sola til Rygge.
Intet konkret har foreløpig skjedd i denne saken. Investeringer for flere hundre millioner kroner må i tilfelle bygges på Rygge. Dette er infrastruktur som allerede finnes på Sola.

Sola skal fortsette å være base for skvadronledelsen til redningsskvadronen, 330.skvadron, Minst to-tre av de nye redningshelikoptrene av typen Leonardo AW-101 skal være fast stasjonert på flyplassen. De øvrige basene for redningstjenesten blir Banak, Bodø, Ørland, Florø og Rygge. En ny base i Troms er under vurdering.

Totalt har Norge bestilt 16 nye AW-101 til Redningstjenesten. Av disse er sju-åtte levert. Nyleveransene er for tiden under utprøving og sertifisering på Sola.


Et av de nye redningshelikoptrene av typen Leonardo AW101 på v ei ut av 330.skvadrons nye hangar og administrasjonsbygg på Sola. Foto: Jan-Petter Helgesen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.