torsdag 13. februar 2020

MPA - P-8 skal plasseres på Evenes fra dag en - ABC Nyheter

Forsvaret: Overvåkingsfly skal plasseres på Evenes fra dag èn

US Navy P-8 på Andøya - Foto: Per Gram


P-3 Orion overvåkingsfly avbildet på Andøya flystasjon. Nå skal de nye P8-flyene fases inn på Evenes. Foto: Per Gram

Forsvaret har bestemt at de nye marine overvåkingsflyene P8 skal plasseres på Evenes fram til basen der er ferdig.


Forsvaret: Overvåkingsfly skal plasseres 


på  Evenes. De første av de fem flyene av denne typen skal komme til Norge i 2022. 


NTB

13. feb. 2020 10:22 – Oppdatert 13. feb. 2020 10:22
De første av de fem flyene av denne typen skal komme til Norge i 2022. De skal erstatte dagens Orion-fly.
Flyene skal ha permanent base på Evenes i Nordland, men den permanente basen der blir ikke klar til flyene kommer. Forsvaret har derfor jobbet med å finne en midlertidig plassering. Andøya har blitt nevnt som alternativ, men forsvarssjefen har nå bestemt at flyene skal plasseres på Evenes fra første stund.
– Forsvaret mener det er hensiktsmessig om flyene fases direkte inn på hjemmebasen Evenes i henhold til Stortingets beslutningen. Det gir bedre mulighet for reell testing og evaluering av flyoperasjonene samt utvikling av operative konsepter, skriver viseadmiral og sjef for Forsvarsstaben Elisabeth Natvig i et brev til Forsvarsdepartementet.
De skriver videre at etableringskostnadene er noe høyere på Evenes enn på Andøya, men driftskostnadene er høyere på Andøya enn Evenes.

– Ved en summering av etablering- og driftskostnader over 18 måneder, blir Evenes det rimeligste alternativet. Forsvaret vil starte innfasing av P8 på Evenes når det første flyet ankommer Norge tidlig i 2022, skriver Natvig.




Liv Signe Navarsete (Sp) er stortingsrepresentant og medlem i utenriks- og forsvarskomiteen. Hun er svært overrasket over at forsvarssjefen ikke har lyttet til de fagmilitære rådene fra Luftforsvaret.
– Vi er vitne til en hasteprosess som har foregått på bakrommet. Det kan virke som om forsvarssjefen er pålagt fra politisk hold til å velge Evenes.
Kapt. Johnny Skaar, IFALPA Scroll of Meritmottaker, skriver:

FORSVARSSTABEN'S BEGRUNNELSER VED VISEADMIRAL ELISABETH NATVIG.
Lennart Ljung skrev og Anita Lindblom sang
"Sånt er livet, sånt er livet, så mycket falskhet bor det her. Den man førlorar finner en annan, så håll i vennen som du har kjær".
Og vennen er Andøya Flystasjon, i vårt tilfelle. Og når man leser begrunnelsene for innføring av MPA-flyene, P-8 på Evenes kan man som i sangen virkelig snakke om en vel regissert falskhet fra både Regjering og Forsvar.
Sjefen for Luftforsvaret, Generalmajor Skinnarland anbefalte Andøya som innføringsbase for P-8 flyene, men ble altså overkjørt av Forsvarsjefen, Brun Hansen og Sjef Forsvarsstaben, Natvig.
Så kan vi sette noen spørsmålstegn ved begrunnelser for innfasingen på Evenes. "Nærhet til aktuelt operasjonsområde". Andøya er nærmere og det tapes tid i operasjonsområdene ved valg av Evenes. Fagekspert beregner nær 1 time bortkastet tid. Ekspertene i Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben ser i tillegg helt bort fra at ved valg av Evenes vil man tape ytterligere tid i operasjonsområdene fordi man vil få reduserte avgangsvekter fra Evenes. Man må derfor velge redusert brennstoff og / eller redusert våpenlast / redningsutstyr, noe som fører til ytterligere redusert operasjonstid. Videre "Krav til sikkerhet og skjerming" Dette må nesten være den verste svadabegrunnelsen, nemlig å plassere P-8 flyene midt oppi den sivile virksomheten på Evenes. Sikkerhet omfatter ikke bare "security", men også flysikkerhet. Når man også begrunner avgjørelsen med at Andøya mangler presisjonsinnflyginger må man bare gi seg over for svada. Faktum er at innflygingen til Evenes mangler presisjonsinnflyging fra syd. Det man har der er en ikke-presisjonsinnflyging med et høyt landingsminima, over 4 km fra rullebanen. At man har satelittinnflyginger både på Andøya og Evenes er et faktum, men når satelittsignaler blir slått ut har man 3 gode innflygingssystemer på Andøya med like eller bedre minima enn på Evenes. Dessuten har man på Andøya en ekstra rullebane ved for mye sidevind på hovedbanen. Det er sikrere med innflyginger over et flatt hav enn for innflyginger over fjellterreng. Andøya har derfor sikrere inn -og utflyginger enn Evenes. Det påstås i et annet punkt, "Hensynet til familier og den totale arbeidsbelastningen for Forsvarets personell". Hensynet både til personell og deres familier har til nå ikke vært til stede og ingen tror på forandring i fremtiden. Hvorfor slutter nøkkelpersonell på Andøya? Fordi Evenes er et idiotvedtak fra Stortinget, bygget på falske premisser fra Regjeringen med noe politisk haleheng fra noen "loyale", høyere offiserer.
Minner til slutt om teksten i sangen. "Så mycket falskhet bor det her...."











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.