tirsdag 31. mars 2020

Ex Braathens DC-6B som skulle til Sola, forhindret av økonomi og Korona - Jan-Petter Helgesen

Historisk Braathen-flyrammet av Korona-viruset og høy dollarkurs


Det tidligere flyet til Braathens SAFE av typen Douglas DC-6B Cloudmaster er rammet av korona-smitten. Flyet var ventet til Flyhistorisk museum, Sola, i dagene 26. til 29. mars i år, men fergeflygingen fra Fairbanks i Alaska til Stavanger lufthavn, Sola, er utsatt på ubestemt tid.

Av Jan-Petter Helgesen
Sola

Styreleder Egil Endresen i Venneforeningen til flymuseet sier at også andre problem har dukket opp den siste tiden i forbindelse med overtakelsen av det 63 år gamle veteranflyet fra ruteflygingens barndom i Norge.  Den skyhøye dollarkursen på 11-12 kroner per dollar ar gjort at det for øyeblikket ikke er økonomi i prosjektet. Museet på Sola jobber med saken, men i følge Endresen er det usikkert hva resultatet vil bli.
Dermed er det uklart om flyet som skulle vært fløyet til Stavanger lufthavn via Nordpolen kommer tilbake til sin tidligere base fra 1960-årene. Flyger og eier av selskapet Evert Air Cargo i Alaska skulle selv føre flyet på den siste turen til Norge. Karantene-bestemmelsene i både USA og her i landet hindrer for øyeblikket turen. I tillegg kommer også dollarkursen.
De amerikanske eierne skal ha rundt 400.000 amerikanske dollar for flyet. Med en kurs på omkring åtte kroner per dollar ville dette bli 3,2 millioner kroner.
Totalt ville flymuseet motta 4,05 millioner kroner til kjøpet fra Ludvig G. Braathens fond. Å ta over og klargjøre det fire-motors stempelmotor flyet vil koste 470.000 kroner. Dessuten beregner Endresen og hans folk det vil koste 820.000 kroner å bevare og vedlikeholde maskinen for utendørsparkering i 10 år framover.
-Den høye dollarkursen forverrer dessverre problemene og økonomien i prosjektet, sier styreleder Egil Endresen i Venneforeningen til Flyhistorisk museum, Sola.

Douglas DC-6B-flyet fra den gang LN-SUB fløy for Braathens SAFE.
Jan-Petter Helgesen

Journalist og forfatter/
Journalist and Author

Medlem av: Norsk Journalistlag og Norsk Faglitterær forfatterforening

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.