tirsdag 3. mars 2020

MPA - Nordland AP vil berge Andøya Flystasjon - Bladet Vesterålen


Fortsetter kampen: Nordland Arbeiderparti gir ikke opp kampen for å berge Andøya flystasjon som base for maritime patruljefly. Foto: Forsvaret

Nordland Arbeiderparti gir Andøya full støtte

ANDØY: Nordland Arbeiderparti ber i en uttalelse regjeringa og Stortinget om å videreføre Andøya flystasjon som base for maritime patruljefly (MPA).

Nordland Arbeiderpartis representantskap vedtok en rekke uttalelser 22. februar i år. En av uttalelsene tar for seg forsvar og sikkerhet.

Vil beholde Andøya

Arbeiderpartiet sentralt inngikk i 2016 et mye omtalt og omstridt forsvarsforlik med de daværende regjeringspartiene, Høyre og Fremskrittspartiet. Vedtaket innebar blant annet nedleggelse av Andøya flystasjon.
Nordland Arbeiderparti var sterkt imot dette, og fylkeslaget har protestert høylytt i ettertid. I 2017 ba blant annet 45 Ap-topper fra Nordland ledelsen om å snu i Andøya-saken, uten å bli hørt.
Fylkeslaget har derimot ikke lagt ballen død. I en uttalelse, vedtatt 22. februar i år, ber Nordland Arbeiderpartis representantskap regjeringa og Stortinget om å videreføre Andøya flystasjon som base for maritime patruljefly (MPA).
I uttalelsen viser fylkeslaget til at forsvarsjefen nå anbefaler at Andøya flystasjon skal være en reservebase for Luftforsvaret.
– Nordland Arbeiderparti mener at dette forslaget er en vesentlig endring av forutsetningene for Stortingets vedtak for tre år siden, da Andøya flystasjon ble vedtatt nedlagt, går det fram av uttalelsen.
– Nordland Arbeiderparti foreslår derfor at regjeringen og Stortinget videreutvikler Andøya flystasjon som base for de maritime overvåkningsflyene. I tillegg understrekes viktigheten av at regjeringen vurderer å følge opp FFIs foreslåtte anskaffelse av høytflyvende droner. Dette som et supplement til anskaffelsen av nye maritime overvåkningsfly, skriver fylkeslaget.
Nordland Arbeiderparti viser også til virksomheten ved Andøya Test Center (ATC).
– Da Stortinget behandlet den gjeldene langtidsplanen ble det vektlagt, fra en samlet Utenriks- og forsvarskomite, at det var viktig å videreutvikle virksomheten ved Andøya Test Center (ATC).
– Komiteen var også opptatt av at den teknologiske utviklingen innen bruk av ubemannede farkoster, og at denne teknologien løpende bør vurderes som et supplement til andre plattformer. Komiteen påpekte samtidig at bruk av droner er i rask framvekst, og at Andøya Space Center og Andøya Test Center er blant de fremste miljøene i Norge på dette området. De ba derfor i behandlingen av langtidsplanen om at regjeringen skulle utrede etablering av et nasjonalt kompetansesenter for droner/ubemannede farkoster, der «Andøya Space Center og Andøya Test Center vurderes som en mulig lokalisering, og fremme dette for Stortinget på egnet måte», skriver Nordland Arbeiderparti videre.
– Det er nå avgjørende viktig at Stortinget og regjeringen har fokus på videreutvikling av Andøya Test Center. I tillegg til det understrekes viktigheten av at regjeringen og Stortinget legger til rette for etableringen av et nasjonalt kompetansesenter for droner i̊ Andøy, påpeker fylkeslaget.

Kystvakta

I uttalelsen om forsvar og sikkerhet nevnes også Kystvaktbasen på Sortland.
– Nordland Arbeiderparti vil anbefale at regjeringen og Stortinget følger forsvarssjefens strukturalternativ A knyttet til utvikling av Kystvakten. I den forbindelse understreker fylkesrådet at nasjonale myndigheter må følge opp utviklingen av ledelseselementet ved Kystvaktbasen på Sortland. Det er og vesentlig at Kystvakten får økt personell, går det fram.

Evenes

Nordland Arbeiderparti mener også at det bør plasseres flere kampfly til Evenes.
– Nordland Arbeiderparti vil be om at regjeringen og Stortinget følger forsvarssjefens vurderinger rundt Ramsund og Evenes, og viser samtidig til at regjeringen i forslag til statsbudsjett ber Stortinget om å investere i de seks siste kampflyene som Stortinget har åpnet for (til sammen 52 kampfly). Det synes nå riktig å få vurdert de siste seks kampflyene plassert på Evenes flystasjon. En styrking av Evenes som fremskutt kampflybase vil også kunne bidra til å styrke det nordiske forsvarssamarbeidet. Blant annet gjennom å videreutvikle øving med kampfly fra Sverige og Finland, skriver Nordland Arbeiderparti i uttalelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.