torsdag 5. mars 2020

Coronaviruset dreper flyselskap - Også Norwegian er i faresonen - Check-In



Bombardier Q400 fra Flybe.

Flybe er kollapset


Flybe, der var det største regionale flyselskab i Europa, var i en så svag forfatning, at coronavirussen har knockoutet flyselskabet. Alle flyvninger blev indstillet sent onsdag aften.
Så gik den ikke længere for britiske Flybe, der har været gennem en flere måneder lang dødskamp.
Flyselskabet, der med omkring otte millioner passagerer var femtestørst i England efter British Airways, easyJet, Jet2.com og TUI Airways, undgik en konkurs i begyndelsen af 2019, da selskabet blev overtaget af et konsortium bestående af Virgin Atlantic, Stobart Group og Cyrus Capital Partners.
Men det stod tidligt klart, at problemerne var større i det regionale flyselskab, end de de nye ejere havde vilje og økonomi til at løse. Derfor har man forsøgt at få den britiske regering til at acceptere udskydelsen af betaling af en række afgifter, så flyselskabet kunne få et større økonomisk råderum, men det krævede samtidig, at ejerne også støttede op med endnu et lån til selskabet.
Coronavirus gjorde udslaget
Den redningsplan blev endegyldigt sat skakmat af den seneste udvikling omkring coronavirus, hvor efterspørgslen er faldet markant på flyrejser i hele Europa.
Onsdag aften blev samtlige fly blevet tilbageholdt eller sat på jorden i forskellige britiske lufthavne, og britiske medier meldte, at selskabet blot var timer fra en konkurs. Flybe-hjemmesiden var kun tilgængelig med en forside, der sagde “Oops”, og mange flyvninger var aflyst.

En Boeing 737-800 fra Norwegian. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Dystre udsigter for Norwegian

Norwegian presses ligesom andre flyselskaber af coronaviruskrisen og kan ifølge ny analyse fra Danske Bank få et minusresultat på over 1,8 milliarder kroner i år.
Det er velkendt, at Norwegian er presset økonomisk og har iværksat en omfattende plan, der skal gøre selskabet mere lønsomt. Den globale coronaviruskrise kommer derfor på et mildt sagt uheldigt tidspunkt for det for det norske flyselskab.
Allerede nu er Norwegians værdi på aktiemarkedet i år næsten halveret, og virksomheden risikerer at tabe milliarder af kroner i år.
I en ny analyse fra Danske Bank, som omtales i norske Dagens Næringsliv, forventer analytikere, at Norwegian i år ender med et nettoresultat på minus 2,5 milliarder norske kroner (1,8 milliarder danske kroner), og det er endda i et forholdsvist optimistisk scenarie, hvor de negative virkninger af coronavirus vil være overstået i andet kvartal.
Omsætning ned med 3,2 milliarder kroner
Alene i andet kvartal forventer Danske Bank, at faldende billetsalg og aflyste flyvninger vil medføre en omsætningsnedgang i Norwegian på 4,4 milliarder norske kroner (3,2 milliarder kroner) i forhold til samme kvartal sidste år. Samtidig vil underskuddet før skat blive fordoblet fra 1,7 til 3,3 milliarder norske kroner (2,4 milliarder kroner).
Norwegian har de seneste to år hentet ny kapital på markederne i tre omgange. Ifølge -analytiker Martin Stenshall har flyselskabet brug for rundt regnet en halv milliard norske kroner i andet kvartal for ikke at overtræde obligationsejernes lånevilkår. Han mener, at dette er overkommeligt og i alles interesse, og han afblæser spekulationer om en konkurs.
”Overtrædelse af lånevilkårene er muligt. Men vi tror, ​​at ledelsen vil gøre alt, og jeg tror, ​​at de vil lykkes med det, og at de kommer i mål med en mindre, rettet emission,” siger Martin Stenshall.
Danske Bank-analytikeren har i sin analyse ikke inkluderet corona-konsekvenser i andet halvår 2020. I et værst tænkeligt scenarie, hvor konsekvenserne af coronavirus udvides til juli og august, kan et ellers forventeligt overskud i selskabets bedste indkomstperiode også blive forvandlet til et underskud. Derudover vil det være vanskeligt både at skaffe kapital og sælge fly i et usikkert marked.
Ingen kommentarer fra Norwegian
I modsætning til mange andre flyselskaber har Norwegian endnu ikke sendt en meddelelse til markedet om, at de forventer et fald i indtægterne som følge af coronaviruskrisen.
Dagens Næringsliv har været i kontakt med Norwegians kommunikationsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen, der siger, at virksomheden ikke har noget nyt at rapportere omkring efterspørgsel, og at selskabet vurderer situationen løbende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.