fredag 9. mai 2014

Norwegian - Må lære the hard way


Norwegian-fly kan bli satt på bakken dersom det blir storstreik, hevder Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Luftfart

- Begge parter har brukt for store ord

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen (ETF) varsler solidaritetsaksjoner mot flyselskapet.
Dersom flyselskapet Norwegian går til storstreik, kan Europeisk transportforbund komme til å holde Norwegians fly på bakken, skriver E24.
Politisk sekretær François Ballestero i ETF sier til nettstedet  at de står til Parats disposisjon.
- Vi ber ledelsen i Norwegian om å gå tilbake til forhandlingsbordet og tilby sine ansatte en rettferdig avtale, sier han.
Forbundet opplyser at de kommer til å sette alle kluter til for holde Norwegians fly på bakken, dersom selskapet leier inn fly og mannskap ved en storstreik.
- Vi trenger sterke reaksjoner på denne typen cowboy-virksomhet. Men jeg kan ikke per i dag si hvilken form aksjonene vil ta, sier Ballestero til nettstedet.
Videre opplyser han at ETF følger situasjonen tett, og står klare til å støtte med solidaritetsaksjoner.
- Vi vil bruke de virkemidlene vi har, legger han til.
Store ord
Espen Andersen, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og logistikk på BI mener situasjonen har eskalert mellom Parat og Norwegian.
- Begge parter har brukt for store ord, og ting bygger på hverandre. Kanskje det er på tide  å dra ned pipen et par hakk nå. Det bør være liten interesse for å stenge av Norwegian, selv om det ikke noe problem å ta livet av selskapet om det er det som er ønskelig. Men da vil det være 2000 norske arbeidsplasser som forsvinner, sier Andersen til DN.
Han håper situasjonen nå roer seg ned.
- Norwegians ledelse anser det som en konspirasjon at de samarbeider med amerikanske fagforeninger. Streik er et primitivt våpen, men det er også en lockout. Jeg synes ikke partene skal gripe til dette.

Ikke enestående

Stein Evju, professor ved Det juridiske fakultet på UiO, mener situasjonen mellom Norwegian og ETF ikke er enestående.
- Internasjonale solidaritets- og sympatiaksjoner kan forekomme i mange bransjer og i mange former. I hvilken utstrekning slike aksjoner kan gjennomføres, beror på rettsreglene i de landene hvor det er snakk om å sette i verk en aksjon. Reglene er for eksempel annerledes i Storbritannia enn i Danmark, forklarer han.

Kabinansatte i Norwegian får støtte fra Europa

De streikende kabinansatte i Norwegian får støtte fra transportarbeidere i hele Europa, som sier de vil stoppe Norwegian i hele Europa hvis selskapet begår streikebryteri.

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen ETF har i alt 2,5 millioner medlemmer.
– De har sagt at de setter alt på bakken i form av bakkemannskap, feeling og så videre rundt om i Europa, hvis Bjørn Kjos prøver seg på streikebryteri ved en eventuell konflikteskalering, sier leder i Norwegian kabinforening Marit Lindén til NRK.

– Tenk på passasjerene

Onsdag gikk ett medlem av Parat i Norge, som representerer kabinansatte, ut i streik.
Samme dag varslet Norwegian-sjef Bjørn Kjos at han vil leie inn nye fly med mannskap for å dekke de streikerammede rutene, dersom streiken blant de kabinansatte skulle bli trappet opp.
Opptrappingen kan skje en gang mellom førstkommende søndag og søndag 25. mai.
I Danmark mekles det nå mellom Parats medlemmer i landet og Norwegians danske datterselskap. Dersom det blir brudd i Danmark, som er mest sannsynlig, vil Parat streike i begge land samtidig.
Streiken i Norge vil derfor kunne bli trappet opp med samtlige av de 1.000 Parat-medlemmene som ikke er tatt ut ennå, samtidig som alle de 228 medlemmene i Danmark blir tatt ut.
– Vi synes at både Transportarbeiderforbundet og andre burde begynne å tenke litt mer på passasjerene. Den viktigste prioriteten til Norwegian er å sørge for at passasjerene skal bli så lite berørt som overhodet mulig ved en eventuell opptrapping av streiken, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NRK.

Mister gratisbilletter

Fredag gjorde Norwegian alvor av truslene i forkant av streiken og avsluttet de kabinansattes ordning med sterkt rabatterte flybilletter.
Cabin Services Norway AS, datterselskapet som overtok de kabinansatte i Norge i mars, informerte fredag de ansatte om at ordningen med såkalte ID-billetter stanses med umiddelbar virkning, melder Tønsbergs Blad.
Kabinansatte har fram til nå bare behøvd å betale skatter og avgifter på såkalte standby-billetter ved private turer.

– Vil gjøre det vi kan

Kort tid før streiken i Norwegian ble et faktum natt til onsdag, sendte Norwegian-ledelsen ut en SMS til samtlige ansatte om konsekvenser av en streik.
En suspendering av de såkalte ID-billettene i tre år var blant de tre punktene som fagforeningen Parat oppfattet som direkte trusler.
– Det som er viktig for oss er å signalisere tydelig at vi vil gjøre det vi kan for å unngå en streik sier informasjonssjef Sandaker-Nielsen til NRK.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.