mandag 28. februar 2022

Ukraina - Skremmende tanker fra BBC


Sendt meg av min observante observatør på Byhaugen i Stavanger. (Red.)



 Russlands president Vladimir Putin har nettopp satt landets atomstyrker i «spesiell» beredskap

La meg begynne med en innrømmelse. Så mange ganger har jeg tenkt: "Putin ville aldri gjort dette." Så går han og gjør det.

"Han ville vel aldri annektert Krim?" Han gjorde.

"Han ville aldri startet en krig i Donbas." Han gjorde.

"Han ville aldri starte en fullskala invasjon av Ukraina." Han har.

Jeg har konkludert med at uttrykket "ville aldri gjøre det" ikke gjelder for Vladimir Putin.

Og det reiser et ubehagelig spørsmål:

"Han ville aldri trykket på atomknappen først. Ville han?"

Det er ikke et teoretisk spørsmål. Russlands leder har nettopp satt landets atomstyrker i "spesiell" beredskap, og klaget over "aggressive uttalelser" over Ukraina fra NATO-ledere.

Lytt nøye til hva president Putin har sagt. Sist torsdag da han kunngjorde på TV sin "spesielle militæroperasjon" (i virkeligheten en fullskala invasjon av Ukraina), ga han en skremmende advarsel:

"Til alle som vil vurdere å blande seg utenfra - hvis du gjør det, vil du møte konsekvenser som er større enn noen du har møtt i historien."

– Putins ord høres ut som en direkte trussel om atomkrig, mener Nobels fredsprisvinner Dmitrij Muratov, sjefredaktør i avisen Novaya Gazeta.

"I den TV-adressen oppførte Putin seg ikke som Kremls mester, men planetens mester; på samme måte som eieren av en flash-bil viser seg ved å snurre nøkkelringen rundt fingeren hans, snurret Putin atomkraftverket knapp. Han har sagt mange ganger: hvis det ikke er Russland, hvorfor trenger vi planeten? Ingen tok hensyn. Men dette er en trussel om at hvis Russland ikke blir behandlet som han vil, så vil alt bli ødelagt."

Avbildet i 2005, ser Russlands president Vladimir Putin utskytingen av et missil under militærøvelser ombord på atommissilkrysseren «Pyotr Veliky»


BILDEKILDE,AFP VIA GETTY IMAGES

Bildetekst,

Putin, avbildet mens han så en rakettoppskyting i 2005, kan ty til mer desperate tiltak hvis krigen hans i Ukraina blir oppfattet som mislykket

I en dokumentar fra 2018 kommenterte president Putin at "...hvis noen bestemmer seg for å utslette Russland, har vi lovlig rett til å svare. Ja, det vil være en katastrofe for menneskeheten og for verden. Men jeg er en borger av Russland og dets Russland. statsoverhode. Hvorfor trenger vi en verden uten Russland i den?

Spol frem til 2022. Putin har startet en fullskala krig mot Ukraina, men de ukrainske væpnede styrkene yter hard motstand; Vestlige nasjoner har – til Kremls overraskelse – gått sammen om å innføre potensielt lammende økonomiske og finansielle sanksjoner mot Moskva. Selve eksistensen av Putin-systemet kan ha blitt satt i tvil.

«Putin er i et trangt punkt», mener den Moskva-baserte forsvarsanalytiker Pavel Felgenhauer. "Han har ikke mange alternativer igjen når Vesten fryser eiendelene til den russiske sentralbanken og Russlands finansielle system faktisk imploderer. Det vil gjøre systemet ubrukelig.

"Et alternativ for ham er å kutte gassforsyningen til Europa, i håp om at det vil få europeerne til å klatre ned. Et annet alternativ er å eksplodere et atomvåpen et sted over Nordsjøen mellom Storbritannia og Danmark og se hva som skjer."

Hvis Vladimir Putin valgte et atomalternativ, ville noen i hans nære krets forsøkt å fraråde ham? Eller stoppe ham?

«Russlands politiske eliter er aldri med folket», sier nobelprisvinneren Dmitrij Muratov. "De tar alltid parti for herskeren."

Og i Vladimir Putins Russland er herskeren allmektig. Dette er et land med få kontroller og balanser; det er Kreml som roper.

«Ingen er klare til å stå opp mot Putin», sier Pavel Felgenhauer. "Vi er på et farlig sted."

Krigen i Ukraina er Vladimir Putins krig. Hvis Kreml-lederen når sine militære mål, vil Ukrainas fremtid som en suveren nasjon være i tvil. Hvis han blir oppfattet som sviktende og lider store skader, er frykten at det kan få Kreml til å iverksette mer desperate tiltak.

Spesielt hvis "aldri ville gjøre" ikke lenger gjelder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.